Osmi red i Farmalab dobili spor: Nabavka ljekova na popravnom

Fond za zdravstvo moraće ponovo da vrednuje ponude za dio tendera vrijednog tri miliona eura, kojeg je ranije dodijelio Urionu
687 pregleda 1 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2014. 17:01h

Upravni sud poništio je rješenje Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki od 19. jula 2013. i time prihvatio žalbe firmi Osmi red D i Farmalab.

Time je zaustavljena prodaja medicinske opreme vrijedne oko tri miliona eura za crnogorske zdravstvene ustanove koju je Fond zdravstva osiguranjem raspisao još 7. decembra 2012. godine.

Ovom odlukom suda, koju je potpisala sudija Biserka Bukvić, Komisija će morati ponovo da ocjenjuje žalbu Osmog reda i Farmalaba a Fond zdravstva će morati ponovo da vrednuje pristigle ponude na ovom tenderu.

Osmi red se žalio na odluku Komisije za dio tendera pod partijom 21 gdje su ponudili aparate i reagense američke kompanije Abbott Laboratories za 1.927.196 eura ili za 59.484 eura jeftinije od firme Urion, koju je Fond proglasio prvorangiranom.

Farmalab se žalio na dio tendera pod partijom 15 gdje su ponudili aparate i reagense za hematologiju japanske firme SYSMEX za 866.704 ili za 12.224 eura jeftinije od Uriona, koja je takođe proglašena prvorangiranom.

Komisija je za odlučivanje po žalbama firmi Osmi red i Farmalab, na ovom tenderu, naložila vještaku Radmili Femić da sačini nalaz i mišljenje u vezi ponuđenih karakteristika ponuđene medicinske opreme, na osnovu kojeg je donijela svoju odluku i ponude firmi Osmi red D i Farmalab proglasila neispravnim.

Sud je utvrdio, međutim, povredu pravila upravnog postupka, jer nalaz i mišljene vještaka nijesu dostavljeni tužiocima radi davanja mišljenja niti im je omogućeno da eventualno traže njegovo izuzeće.

"Jako smo zadovoljni što smo nakon godinu dana teške borbe, psihičkog i finansijskog iscrpljivanja uspjeli da dobijemo pravednu presudu. Suština problema je što Fond godinama uzurpira procedure nabavki i da za vrijedne nabavke priprema dokumentaciju da je prilagodi privilegovanim ponuđačima putem tehničkih specifikacija", izjavila je direktorica Osmog reda D Angelina Vuković.

Ona je napomenula da Fond zdravstva “nije sankcionisan iako iz godine u godinu ponavlja bitne povrede zakona”.

"Fond osporava tehničku dokumentaciju američkog Abbotta, zbog čega je iz te kompanije upućen oštar protest i njemu i Ministarstvu zdravlja”, istakla je Vuković.

Njena je zamjerka što se Komisija u ovoj materiji “nije snašla”, i što je donosila kontradiktorne odluke.

"Najveća zamjerka je što nijesu, po službenoj dužnosti, kontrolisali kompletan tender a imaju obavezu za sve nabavke vrednije od 500.000 eura”, zaključila je Vuković.

Ukupna vrijednost tendera Fonda za svih 27 partija iznosila je oko 14 miliona.

Ko gura skuplju ponudu

“Farmalab je zadovoljan odlukom Upravnog suda. Iskoristili smo sva pravna sredstva, sudili se i podnijeli krivične prijave”, izjavio je “Vijestima” izvršni direktor te firme Stevan Ražnatović.

On je dodao da su sigurni “da je donijeta odluka u korist crnogorskog zdravstva” jer su, kako je dodao, “ponudili opremu novije generacije sa boljim performansama i značajno nižom cijenom”.

"Ko je i zašto pokušao da progura tehnološki stariju i skuplju opremu je u nadležnosti drugih državnih institucija, ako hoće time da se bave. Poslije ove odluke to je lako utvrditi", istakao je Ražnatović.

Bonus video: