Otpad iz Berana u naredna dva mjeseca biće deponovan u Podgorici

Otpad će u Podgorici biti deponovan do pronalaska konačnog održivog rješenja
69 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 18:22h

Na sastanku predstavnika opština Berane i Podgorica dogovoreno je da se u naredna dva mjeseca otpad iz Berana bude odlagan u Podgorici, do pronalaska konačnog održivog rješenja, javlja RTCG.

Sastanak je održan uz posredovanje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić (SNP) izjavio je ranije za "Vijesti" da Opština vodi pregovore sa upravom sanitarne deponije u Podgorici u vezi sa privremenim prihvatanjem otpada iz ovog grada.

On je rekao da bi to moglo biti rješenje za kraći period.

"Bivše opštinsko rukovodstvo, na čijem čelu su bili kadrovi DPS, je ostavilo ogroman dug prema sanitarnoj deponiji u Podgorici, zbog čega je prekinuto odvoženje otpada iz Berana. Mi sada pregovaramo da izmirimo taj dug i da do nekog trajnijeg rješenja ponovo transportujemo otpad tamo", kazao je Šćekić "Vijestima".

Nakon lokalnih izbora u ovom gradu na kojima je pobijedila opozicija, kadrovi DPS su počeli otvorenu opstrukciju novih vlasti. Oni su, između ostalog, prestali da odvoze otpad, zbog čega je grad jedno vrijeme ponovo bio prepun smeća.

Odmah po preuzimanju dužnosti, novi gradonačelnik je obećao da će za dva dana grad biti čist, što je i ispunio. SO Berane je potom donijela odluku o privremenoj deponiji u Šemovcu, u blizini tunela Lokve.

Zbog toga su se pobunili građani Rožaja, iako je riječ o teritoriji beranske opštine. Šćekić je pozvao rukovodstvo Rožaja da razgovaraju o zajedničkom rješenju, budući da i oni imaju problem sa nelegalnom deponijom na magistralnom putu prema Srbiji, na obali rijeke Ibar.

Opštinu Rožaje je zbog tog smetlišta tužio Tutin, a tužbu su najavili još neki gradovi iz Srbije koji se nalaze u slivu Ibra.

"Predsjedniku Opštine Rožaje je bilo bolje da je odmah odgovorio na pozive. Mi nijesmo htjeli da svađamo stanovnike dva grada. I dalje nudimo da zajednički tražimo rješenje za otpad koji muči i nas i njih", ističe Šćekić.

Smeće sada u krugu Fabrike celuloze

Šćekić je potvrdio da se trenutno otpad sa gradskih ulica lageruje u krugu bivše Fabrike celuloze i papira, na Rudešu: “Ne možemo dozvoliti da se grad zatrpa smećem i da dođe do zaraze.

"Obećali smo da ćemo očistiti grad i to činimo”.

On je pozvao i Vladu na konstruktivan odnos i podsjetio da su prije izbora i iz vrha DPS priznali da su Vasove vode bile pogrešan izbor. Odbornici DPS i SDP u Pljevljima juče su zatražili sazivanje sjednice SO zbog skladištenja dijela otpada iz Berana na privremenoj lokaciji Jagnjilo u Pljevljima.

Bonus video: