Rumunski ambasador pričao nikšićkim srednjoškolcima o evroatlanskim integracijama

"Sprovedene reforme su imale jak i pozitivan uticaj na rumunsko društvo"
59 pregleda 4 komentar(a)
Ferdinand Nađ, Foto: Ivan Petrušić
Ferdinand Nađ, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.04.2014. 13:10h

Rumunski ambasador Ferdinand Nagy kazao je da pred Crnom Gorom ne stoje prepreke za ulazak u Evropsku uniju, već da je riječ „uglavnom o harmonizaciji crnogorskog i evropskog zakonodavstva“.

„Vi ste ti koji treba da odredite budućnost Crne Gore, a u Rumuniji i rumunskom narodu ćete imati jaku podršku“, poručio je nikšićkim srednjoškolcima Nagy. On je bio gost tribine „Ambasadorski sat“ koju je NVO „Alfa centar“ uspješno realizovala već 16 puta do sada.

Govoreći o iskustvima Rumunije u EU ambasador Nagy je kazao da je najvažnije to što im je pristupanje i EU i NATO obezbijedilo veću i snažniju stabilnost.

„Sprovedene reforme su imale jak i pozitivan uticaj na rumunsko društvo, bez obzira na članstvo u ova dva politička saveza. Najveći izazov je bio promijeniti svijest građana, NVO, medija, lokalnih uprava i cijele javne administracije.

Prihvatanje drugačijih vrijednosti i poimanje vladavine prava bile su imperativ promjena, a članstvo je bilo i jak signal veoma važnim stranim investitorima za ulaganja u našu zemlju“, kazao je rumunski ambasador. Nikšičkim srednjoškolcima, a tribini je prisustvovalo njih oko 70, ambasador je predstavio osobenosti Rumunije, približio njenu istoriju i kulturu, ali i govorio o reformama i izazovima koje je ta zemlja imala na putu ka EU i NATO.

„Ideja za organizovanje ’Ambasadorskog sata’ je u potpunosti originalna i ispunila je očekivanja nikšićkih srednjoškolaca. Oni imaju jedinstvenu priliku da prošire svoja znanja koje će im biti od velike koristi u njihovom daljem usavršavanju.

Posebno je važno čuti rumunska iskustva prije i poslije članstva u EU i NATO i uporediti ih sa specifičnostima Crne Gore ”, rekla je Sandra Vahtel, direktorica omladinskih programa „Alfa centra“.

Bonus video: