Projekat "Europol": Tri miliona eura za vladavinu prava

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da će institucije, uključujući i policiju, u predstojećem periodu morati da pokažu konkretne rezultate
101 pregleda 4 komentar(a)
Raško Konjević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.04.2014. 10:41h

Tri miliona eura vrijednost je projekta unaprijeđenja vladavine prava u Crnoj Gori,koji će se realizovati naredne tri godine uz pomoć eksperata Velike Britanije i Holandije.

Dvojica bivših službenika tih država, koji su radili na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije pomagaće crnogorskim kolegama, kako bi ostvarili 10 zacrtanih ciljeva.

To su unapređenje strateških i operativnih kapaciteta Uprave policije, međuresorske saradnje tužilaštva i policije u istragama teškog i organizovanog kriminala. Zatim unapređenje statistike,jačanje nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, te edukacija nosilaca pravosudnih funkcija i unapređenje informacionog sistema pravpsudnog sektora.

Među ciljevima su i jačanje kapaciteta Ministarstva pravde za primjenu pravosudnih reformi I sistema za sprečavanje pranja novca i obezbjeđivanje efikasnog upravljanja imovinom,koji sprovodi Uprava za imovinu.

Projekat nosi naziv “EUROL, odnosno podrška EU vladavini prava, a njegovoj promociji u EU info centru u Podgorici prisustvovali si visoki državni zvaničnici, ministri pravde i unutrašnjih poslova Duško Marković i Raško Konjević, šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, te predstavnici tužilaštva, sudstva, ambasadori i aktivisti NVO sektora.

Zvanično je projekat otvorio ministar Duško Marković koji je, uz zahvalnost na pomoći, kazao da mu je zadovoljstvo da govori o vladavini prava u prvom kvartalu ove godine.

Sposobnost institucija da se obračunaju sa najtežim vrstama kriminala potpredsjednik Vlade je ilustrovao zaslugama u hapšenju Darka Šarića, pronalaženjem napadača na novinarku “Dana” Lidiju Nikčević i osumnjičenih za bombaški napad na “Vijesti”.

On je pobrojao i utvrđivanje Strategije pravosuđa za naredni period, početak rada prvih izvršitelja izbor većine nosilaca najviših pravosudnih institucija...

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da će institucije, uključujući i policiju, u predstojećem periodu morati da pokažu konkretne rezultate.

On je kazao da će policija svoj rad morati da uskladi sa evropskim kolegama,čiji je rad bazira na obavještajnom radu.

“Model policije vođene obavještajnim radom već postoji u Upravi policije, a sada ćemo ga uspostaviti i na lokalnom nivou,”rekao je ministar.

Šef delegacije EU Mitja Drobnič potencirao je da je vladavina prava osnov svega, navodeći da su poglavlja 23 i 24 među prvima otvorena u pregovorima sa EU a biće zatvorena pri samom kraju.

Solidne edukacije u praćenju istraga i optuženja poštovanje ljudskih prava i bezbjedno okruženje za novinare kako bi radili bez straha, oblasti su o kojima Crna Gora treba da pokaže opipljive rezultate, podsjetio je Drobnič.

Na pitanje Dejana Milovca (MANS) kako će projekat doprineti rešenju problema bliskih veza organizovanog kriminala i pojedinaca bliskih vrhu vlasti, eksperti Derek McLoflin i Alen Bakarez nijesu dali konkretan odgovor, navodeći da je o efektima projekta prerano govoriti.

Oni nijesu komentarisali dio o vezama vlasti kriminala.

Bonus video: