EK: Parlamentarci što prije da postignu dogovor u vezi sa VDT-om

Prema riječima Petera Stana, parlamentarne strane treba da pokažu da su sposobne da postignu kompromis na ključnim reformama
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2014. 09:34h

Crnogorski parlament treba što prije da postigne dogovor u vezi sa VDT-om i da time sve strane pokažu demokratsku zrelost i odgovornost, poručeno je iz Evropske komisije (EK).

Prema riječima portparola EK, Petera Stana, parlamentarne strane treba da pokažu da su sposobne da postignu kompromis na ključnim reformama u oblasti vladavine prava.

Više od godinu, crnogorsko tužilaštvo je u v.d. stanju jer parlamentarna većina i opozicija ne mogu da se dogovore o kandidatu za tu funkciju.

Stano je u izjavi za Radio AntenaM rekao da je za takvu situaciju dobro što postoji vršilac dužnosti pa nema institucionalnog vakuma, već on obavlja sve dužnosti koje bi obavljao VDT.

"Crnogorski parlament treba što prije da postigne dogovor u vezi sa VDT-om. Bitan uslov koji je usvojen od kvalifikovane većine u parlamentu je da kandidat mora da ima podršku ne samo vlasti već i dijela opozicije", poručio je Stano, dodajući da sve strane moraju da pokažu demokratsku zrelost i odgovornost.

"Treba da pokažu da su sposobne da postignu kompromis na ključnim reformama u oblasti vladavine prava koje uključuju implementaciju amandmana na ustav usvojenih prošlog ljeta", zaključio je Stano.

Bonus video: