Vatrogasci neće na zakazani protest

“Dakle, kao članica USSCG, SSVCG će poštovati zajedničku strategiju i jedinstven nastup koji je dogovorila naša sindikalna centrala sa kolegama iz SSCG, jer mislimo da je to pravi put do ostvarenja našeg zajedničkog cilja”, poručio je Milikić
66 pregleda 0 komentar(a)
vatrogasci, Foto: Ivan Petrušić
vatrogasci, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.08.2018. 11:43h

Predstavnici Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore (SSVCG) najavili su da neće učestvovati na protestu kojeg 21. avgusta organizuje Sindikalna organizacija Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), povodom izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Iz SSVCG su objasnili da neće učestvovati na protestu jer je organizovan izvan zajedničke kampanje koju povodom izmjena Zakona o PIO vode dvije sindikalne centrale — Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata Crne Gore.

“Dvije nacionalne sindikalne centrale pokrenule su zajedničku kampanju ‘Za dostojanstveno treće doba’ u okviru koje su se protokolom obavezale da će u postupku usvajanja izmjena i dopuna Zakona PIO, imati jedinstvenu strategiju djelovanja, kako prema institucijama sistema, tako i prema crnogorskoj javnosti. Kako je već najavljeno, u okviru te kampanje će početkom septembra, dok traje javna rasprava o predloženim izmjenama, biti održane tribine u svim većim opštinama na kojima će sindikati predstaviti svoje predloge za izmjene Zakona i obrazložiti argumente na kojima oni počivaju”, navodi se u saopštenju kojeg je potpisao predsjednik SSVCG Predrag Milikić.

Podsjeća da su u okviru kampanje sindikati najavaili organizovanje protesta, generalnog štrajka ili prikupljanje potpisa građana za podnošenje predloga za referendumsko izjašnjenje u vezi sa ovoim pitanjem, a za koji model ili modele sindikalne akcije će se opredijeliti, zavisiće od spremnosti Vlade da uvaži predloge sindikata i obavljenih konsultacija sa sindikalnim članstvom.

“Dakle, kao članica USSCG, SSVCG će poštovati zajedničku strategiju i jedinstven nastup koji je dogovorila naša sindikalna centrala sa kolegama iz SSCG, jer mislimo da je to pravi put do ostvarenja našeg zajedničkog cilja”, poručio je Milikić.

Nedavno su i iz Sindikata Uprave policije (UP) saopštili da ne podržavaju najavljene proteste, jer bi se, kako su kazali, time ugrozili dosadašnji pregovori i mogućnost da se sva bitna pitanja zaposlenih rješavaju dijalogom. Iz sindikalnih centrala upozorili su da najavljene izmjena Zakona o PIO drastično pooštravaju uslove penzionisanja. B. Ma.

Prve tribine na Žabljaku i u Pljevljima

Iz USS i SSCG juče su najavili da će tribine povodom izmjena Zakona o PIO, organizovati odmah nakon avgustovskih odmora. Prve tribine zakazane su za 3. avgust na Žabljaku i u Pljevljima, a nakon toga će biti u Rožajama, Beranama, Herceg Novom, Bijelom Polju, Kolašinu, Budvi, Baru, Podgorici i Nikšiću.

Bonus video: