Nikšić: Romi zabavom proslavili svoj dan

Za dobro raspoloženje i makar jedno veče bez briga bili su zaduženi pjevač Sefadin Beslimaj i klavijaturista Miljaim Delija
130 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 16:47h

U Nikšiću su Romi svoj dan proslavili zabavom koju je u JU "Zahumlje" organizovala NVO „Romska nada“.

Za dobro raspoloženje i makar jedno veče bez briga bili su zaduženi pjevač Sefadin Beslimaj i klavijaturista Miljaim Delija, dok je manifestaciju podržala lokalna uprava.

Romima je praznik čestitala i Tatjana Perović iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Prema riječima Mirsada Muratovića, predsjednika "Romske nade", iako je život Roma u gradu pod Trebjesom nešto bolji u odnosu na prethodne godine još uvijek se ne može govoriti o uslovima koji su i blizu normalnih.

"U Nikšiću ima 1.050 Roma i Egipćana i polovina od njih su korisnici socijalne pomoći. Oko deset odsto njih nemaju sređene papire, a skoro 70 odsto nema obezbjeđen pristojan krov nad glavom. Imaju oni neke trošne barake ali u njima je život gotovo nemoguć. Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i opštine Nikšić su nam obećali da će početi da rade zgradu od 90 stanova“, kazao je Muratović.

Podsjetio je da su ta NVO i "Romski san" prije mjesec dana otvorili kancelariju za pružanje usluga pripadnicima romske i egipćanske populacije u ostvarivanju njihovih prava.

"Za mjesec dana nam se 30 porodica obratilo za pomoć. Zahtjevi su bili različiti – od sređivanja lične dokumentacije, do ostvarivanja prava za socijalnu pomoć. Treba još puno da se uradi kako bi se Romi integrisali u savremeno društvo. Što se Nikšića tiče najgore žive Romi u naselju Brlja, dok ih je najviše u naselju Budo Tomović“, kazao je Muratović.

Galerija

Bonus video: