Foto izložba o zemljotresu 1979.

Tivćani se podsjećaju na razornu prirodnu katastrofu koja je prije 35 godina pogodila primorje
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 13:31h

U znak sjećanja na razorni zemljotres koji je prije 35 godina pogodio Crnogorsko primorje, Centar za kulturu Tivat i Foto, kino i video klub “Mladost” iz Donje i Gornje Lastve, priređuju izložbu crno-bijelih dokumentarnih fotografija pod nazivom "Stihija, ljudi, vrijeme...".

Izložba će biti otvorena u četvrtak u 20 sati u galeriji ljetnjikovca “Buća- Luković” u Tivtu.

Članovi FVK “Mladost” su aprila 1979 svojim fotoaparatima i kamerama, zabilježili na teritoriji opštine Tivat, poslijedice zemljotresa, koji je teško pogodio čitavo primorje.

Tačno u 7 sati i 19 minuta 15.aprila 1979, zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale pogodio je Crnu Goru, a epicentar je bio u moru, petnaestak kilometara od crnogorske obale, između Bara i Ulcinja.

Zemljotres je trajao desetak sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale.Poginula je 101 osoba u Crnoj Gori, 35 u Albaniji, a preko 100.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Tada su teško su oštećeni stari gradovi Kotor, Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj, a obnova od posljedica ove prirodne katastrofe, trajala je desetak godina.

Bonus video: