Budva: Karnevalske fešte za početak ljetnje sezone

Najavljujući jedna od najatraktivnijih karnevala do sada, zamjenik direktora To budve Aleksandar Armenko naveo je da je budžet za karneval 40 hiljada eura
103 pregleda 1 komentar(a)
Karneval. Budva, Foto: Vuk Lajović
Karneval. Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.04.2014. 12:30h

„Potpun osjećaj proljeća pod maskama“ “ , poruka je ovogodišnjeg 12. Međunarodnog turističkog budvanskog Karnevala i 13. Proljećne noći pod maskama, , koje od 2. do 4. maja organizuje Turistička organizacije i Opština Budva u saradnji sa NVO Feštađuni

Upravo karnevalskim dešavanjima zvanično počinje i ovogodišnja ljetnja turistička sezona u metropoli turizma, a ako je suditi po programu i interesovanju karnevalskih grupa, organizatori očekuju da ćepočetkom maja Budva zaista biti najveći „ grad pod maskama na Jadranu“.

Najavljujući jedna od najatraktivnijih karnevala do sada, zamjenik direktora To budve Aleksandar Armenko naveo je da je budžet za karneval 40 hiljada eura, koji će biti utrošen za trodnevne karnevalske fešte.

„Fešta počinje u petak 2. maja abrumom, ili pozivom na karneval, kada će po trgovima i ulicama Starog grada, uz pratnju raznih internacionalnih bendova biti organizovana nesvakidašnja zabava. Iste večeri na Trgu pjesnika biće koncert „ Guiitar duo Nikčević & Bulatović , a nakon toga u svakom od starogradskih kafića održavaju se tematske večeri“, najavio je Armenko na konferenciji za novinare.

Uz naglaska da je pokrenuta intezivna promotivna kmapanja , Armenko je kazao da očekuje da Budva bude puna tokom karnevalskih fepšti.

„ Subota je centralni karnevalski dan,a program počinje projektom „Discover Budva“ kojim se promoviše kulturno - istorijsko naslijeđe Budve, dok će uporedo u popodnevnim satima na Trgu pjesnika biti organizovan „Vinski kutak“ uz degustaciju poznatih crnogorskih vina.

„Svakako centralni događaj je velika karnevalska povorka koja predvođena Gradskom muzikom će od kafea „ City“ proći gradskim ulicama do centralne bine ispred Staropga grada. Ove godine programska dešavanja biće na tri bine. Na bioni ispred Staroga grada nakon završetka karnevala biće organizovan koncert per super – finalista muzičkog takmičenja „ X factor“, a nakon njih nastupiće Emina jahović sandal. Na Bini na Trgu palmi u Starom gradu odvijaće se muzičko- zabani performans „ Live Brasilian carnival party“ sa samba plesačicama, dok na bini , koja će biti postvaljena između crkava u Starom gradu, nastupiće „ radio katakomba“, klapa „ Who see“ i Stereo Ambasada. Program je upotpunjen atraktivnim nastupima novosadskih umjetnika iz grupe „Alternacia“ koji će na štulama i akrobacijama sa vatrom izvoditi performans ulicama i na trgovima Starog grada“, najavio je Armenko.

Poslednji karnevalski dana rezervisan je za najmlađe, jer kako je kazao Armenko, organizuje se dječiji karneval.

„ Učinićemo da im ovo bude nezaboravan dan. Programa počinje u podne sa „Slatkim kutkom“ na Trgu pjesnika, gdje će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a potom i projekta „Discover Budva“,. Mala karnevalska povorka kreće u 16 časova , a programa se nastvalja na velikoj bini ispred zidina sa animatorom Dejanom Đonovićem.

Predsjdnica NVO Feštađuni Marija Pjerotić očekujemo da ovo bude jedan od najboljih karnevala do sada.

„ Imamo veliko interesovanje, i svi žele da budu učensici karnevala. Imamo prijaavljene grupe iz Rusije, Italije, Bugarske, Rumunija, Grčka, Makedonija , Srbija, Hrvatska Bosna i Hercegovina, , kao i grupe iz crne Gore, dok još pregovaramo da dođe i karnevalska grupa iz Bolivije. Veliko je interesovanje i za dječiji karneval. Zato pozivamo sve da dođu i budu dio karnevala“, kazala je Pjerotić.

Napominjući da lokalna uprava podržava sve manifetscaije koje promovišu Budvu, ortparola Opštine Budva Tijana kotarac je kazal da decenijama unazad Budva slovi za centara kulturnih i zabavnih dešavanja.

Bonus video: