Komunalna plaća trovanje lutalica?

Obrad Đurić kaže da su mu dvije policajke nudile novac da postavi otrov, one to demantuju i najavljuju kontratužbu
91 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 11:36h

Lokalno udruženje za zaštitu životinja „Riki i Koski“ juče su pred novinarima iznijeli “dokaze njihovih tvrdnji da pse, lutalice, i kućne ljubimce u Kolašinu truju službenici Komunalne policije”.

Obrad Đurić iz prigradskog naselja Lug je prvo aktivistima te NVO, a onda i novinarima kazao da su ga prije mjesec dvije komunalne policajke “ponudile da za novac postavi otrov za pse u okolini svoje kuće”. Da to javno saopšti, kaže, bio je prinuđen nakon što je doživio brojne neprijatnosti od sugrađana, kojima su psi otrovani.

„Po gradu se, ne znam kako, pročulo da ja trujem pse. Na ovaj način želim da kažem da to nije tačno i da je istina drugačija. Prije mjesec su u moje dvorište došle komunalne policajke Ana Šćepanović i Ranka Kljajić i ponudile mi da postavim otrov za pse tamo gdje mislim da je najbolje i da će mi za to platiti. Ja sam to odbio. Protiv je bila i moja porodica”, rekao je juče Đurić.

On je kazao da zna da su psi lutalice veliki problem, ali da je postavljanje otrova u naseljima vrlo opasno i za druge životinje, i za djecu. Prije dvije godine od otrova na pašnjaku u blizine njihove kuće, tvrde Đurići, uginula je njihova koza.

Nakon što im je Đurić dostavio informacije, u NVO „Riki i Koski“ spremaju se da podnesu krivične prijave protiv Komunalne policije i Opštine.

Predsjednik tog udruženja Veselin Jušković rekao je da će svako naredno trovanje životinja biti prijavljivano nadležnim institucijama.

„Slučaj u Kolašinu je presedan, nikada se nije dogodilo da se trovači identifikuju imenom i prezimenom, naše sumnje ostaju da su i nadležni u policiji znali ko to radi, ali ćutali i time prikrivali zločin. Ono što Đurić tvrdi da su uradile komunalne policajke je krivično djelo. Elementi naše krivične prijave biće i ugrožavanje opšte sigurnosti. Djeca su ugrožena, jer je otrov prema našim saznanjima prvi put posut samo 50 metara od ivice školskog dvorišta”, rekao je on, pozivajući ostale sugrađane, koje je komunalna policija “pokušala da angažuje da truju pse da javno to kažu”.

U Komunalnoj policiji su oštro demantovali Đurićeve i tvrdnje iz nevladinih organizacija. Najavili su i krivične prijave i protiv Đurića, ali i protiv novinara koji prenesu njegove riječi.

„To su budalaštine i gluposti od kojih se ograđujemo”, kazao je načelnik Komunalne policije Miodrag Vlahović.

Ana Šćepanović i Ranka Kljajić kažu da su neprijatno iznenađene i da se zgražavaju na, „drske laži Đurića“.

„Apsolutno nije tačno da sam i vidjela skoro Đurića, a kamoli da sam mu nudila „posao“. Mislite li da sam ja luda da se bavim trovanjem pasa. U ovoj službi svi radimo pošteno svoj posao. Đurića treba da je sramota. Što bih se ja spuštala na taj nivo da trujem pse, kad to čak nije ni u nadležnosti naše službe. Članom 137 odluke o komunalnom uređenju grada propisano je da pse i mačke lutalice sa javnih površina uklanjanjaju preduzeća zadužena za javnu čistoću. Sve što vam je Đurić kazao su izmišljotine i zlonamjerne laži” , kazala je Šćepanović. Isto tvrdi i Kljajić. Kaže da nikada nikom od sugrađana nije nudila da truje pse. To, kažu komunalne policajke, nikada nije bilo ni naređenje nekog od njihovih nadređenih. I iz lokalne uprave i Komunalnog preduzeća juče su kazali da nemaju veze sa trovanjem pasa lutalica u Kolašinu.

Po obodima grada na skoro svakih 200 metara može se vidjeti po jedan polusraspadnuti leš otrovanih pasa. Niko ih ne uklanja danima. Mještani su, kažu, prinuđeni da ih spaljuju, jer je smrad nepodnošljiv, a strahuju i od zaraze.

Galerija

Bonus video: