Oko 60 radnika spuškog zatvora bez plate dok prođu izbori

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da je riječ “isključivo o decidnom poštovanju Zakona o finansiranju političkih partija”
0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 09.04.2014. 18:11h

Nekoliko desetina službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), ostaće bez posla ukoliko ne prihvate uslov da bez nadoknade rade do kraja juna.

To piše u dopisu koji su službenici ZIKS-a poslali "Vijestima", a u kom ističu da već nekoliko mjeseci rade nezakonito, na osnovu “fantomskih” ugovora.

Oni tvrde da je riječ o oko 60 zatvorskih čuvara, sa kojima je u decembru 2013. uprava ZIKS-a, na čijem je čelu Miljan Perović, raskinula radni odnos, rješenjem, koje je navodno antidatirano.

U dopisu ističu da su im, zatim, uz “prijetnju otkazom” ponuđeni ugovori o povremenim i privremenim poslovima: “Plata je određena fiksno, bez dodataka za noćni rad, rad u dane državnih i vjerskih praznika, penzijskog osiguranja”.

Istakli su da im je i 27. januara, uz uslovljavanje “potpiši ili otkaz” dat ugovor za period od 1. marta do 1. juna.

"U petak 4. aprila, ponuđeno nam je da do juna radimo volonterski, a da će nam to biti nadoknađeno. Ako ne prihvatimo - otkaz", napisali su službenici.

Pojasnili su da im je u ponedeljak, do kada je navodno bio rok da se izjasne, iz uprave ZIKS-a rečeno da su na takav potez prinuđeni zbog Zakona o finansiranju političkih partija.

“Ovo je svojevrsni mobing i vrlo suptilan pritisak na zaposlene da glasaju za DPS, ne bi li ostali na poslu i ne bi li im se nadoknadile zarade”, piše u dopisu.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da je riječ “isključivo o decidnom poštovanju Zakona o finansiranju političkih partija”.

Dodaje se da je po Ugovoru o obavljanju privremenih i povremenih poslova u ZIKS-u trenutno angažovano 56, a po Ugovoru o djelu sedam izvršilaca, kao i da je sa njima 4. aprila održan sastanak na kojem im je predočen stav Ministarstva finasija vezan za poštovanje Zakona o finansiranju političkih partija.

Bonus video: