Vojska Crne Gore vraća raketnu fregatu

Ugradnjom dva polovna motora u P-33 Mornarica Vojske CG dobiće potpuno operativan reprezentativan veliki ratni brod
69 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 18:21h

Mornarica Vojske CG krenula je sa realizacijom najznačajnijeg ovogodišnjeg projekta kada je u pitanju povećanje njenih sposobnosti vraćanjem u punu funkciju nekadašnje raketne fregate, a sada zvanično patrolnog broda P-33 „Kotor“.

U vojnom dijelu luke Bar stručnjaci firme „Arsenal Rem“ iz Srbije u saradnji sa pripadnicima Mornarice CG i posadom broda P-33, obavljaju zamjenu dva pomoćna motora na „Kotoru“.

Od ukupno tri pomoćna motora tipa M-845, na tom brodu već skoro deset godina nije ispravan nijedan, što znači da „Kotor“ ne raspolaže pouzdanim izvorom električne energije za funkcionisanje broda, odnosno rad elektronskih senzora i naoružanja.

Umjesto tri neispravna, u ovaj brod ugradiće se dva polovna, ali vrlo malo korištena pomoćna motora tipa MTU, koje su pripadnici tehničkih službi MVCG lani demontirali sa rashodovane raketne fregate VPBR-31 „Split“, prije nego što je ona iz Boke otegljena na rezanje u staro gvoždje u Albaniju.

Iz Drača, sa izrezanog „Splita“ su u Bar stigle i stope motora i još neki prateći djelovi neohodni za instaliranje novih pomoćnih motora na P-33 „Kotor“.

Na desnom boku tog broda napravljen je tzv. tehnološki otvor kroz koji će novi motori biti unešeni u strojarnicu. Taj posao, zajedno sa još nekim radovima na sistemu za automatizaciju upravljanja strojarnicom, na „Kotoru“ će biti završeni do polovine mjeseca.

Time će MVCG dobiti potpuno operativan reprezentativan veliki ratni brod, jednak „Kotorovom“ blizancu, patrolnom broju P-34 koji je do sada bio okosnica borbene moći Mornarice.

Ipak, za razliku od P-34, na „Kotoru“ su ispravni svi elektronski senzori i sistemi za upravljanje vatrom, kao i sve naoružanje, osim PVO raketnog sistema „Osa-M“.

Najmoćniji brod u bivšoj Jugoslaviji

Kotor“ i njegov blizanac „Pula“ (sada P-34), bili su najmoćniji ratni brodovi nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Ove dvije raketne fregate građene su 1987. i 1988. godine u Kraljevici.

Brod dugačak 92 i širok 11,7 metara naoružan je topom kalibra 76 mm, dva dvocjevna topa kalibra 30 mm, dva topa kalibra 20 mm, četiri lansera protivbrodskih raketa „Styx“, raketnim PVO sistemom „Osa-M“ i dva raketna bacača dubinskih bombi.

Bili su predviđeni za prodaju, ali se MVCG ipak odlučila da uloži nešto novca i dovede ih u maksimalno moguće ispravno stanje.

Bonus video: