SNP će podržati Gorana Rodića za vrhovnog državnog tužioca

Skupština Crne Gore će se 14. aprila ponovo izjasniti o Rodiću. Ako on tada ne dobije podršku tri petine poslanika, ponovo će biti raspisan oglas za VDT
9 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 15:24h

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović najavio je da će ta partija podržati advokata Gorana Rodića za vrhovnog državnog tužioca.

"Gospodin Rodić sada je jedini kandidat za izbor na funkciju VDT-a. Poslanici SNP-a, saglasno već donesenom stavu Kluba, glasaće za njegov izbor, kako bi konačno počeli da se razrješavaju problemi u crnogorskom tužilaštvu koje je evidentno postalo najslabija karika u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Razrješenje tih pitanja svakako je i u interesu svih onih tužilaca spremnih da na stručan i efikasan način odgovore obavezama koje nosi funkcija državnog tužioca", kazao je Gošović "Vijestima".

On tvrdi da je ta partija glasala za Rodića i tokom drugog kruga izjašnjavanja 26. marta ove godine. Tada je od 77 prisutnih poslanika Rodića tada podržalo 36, ali je bila neophodna tropetinska većina od ukupnog broja poslanika (49 poslanika).

Pošto Rodića podržavaju Socijaldemokratska partija, Demokratski front i Pozitivna Crna Gora, za njegov izbor su potrebni i glasovi SNP-a i svih poslanika manjinskih stranaka, uključujući i BS.

Neven Gošović

Gošović je ocijenio da izbor VDT-a u prvom krugu glasanja, nije zavisio od poslanika SNP-a jer je kandidatu koga je predložio Tužilački savjet Branku Vučkoviću za izbor "nedostajao značajno veći broj glasova od broja glasova poslanika SNP-a".

"U drugom krugu glasanja za izbor između svih prijavljenih kandidata, saglasno stavu donesenom na svom Klubu, svi poslanici SNP-a glasali su za kandidata Gorana Rodića", tvrdi Gošović.

On je podsjetio da je glasanje bilo tajno, ali da su uprkos tome pojedinci javno saopštavali da je 50 odsto poslanika SNP-a glasalo za drugog kandidata.

"Kako je matematički moguće da od devet poslanika njih 50 odsto glasa za jednog kandidata, to samo oni znaju, i svaka istina im je takva", poručuje potpredsjednik SNP-a.

Komentarišući činjenicu da Vrhovno tužilaštvo nema šefa od 10. aprila prošle godine, kada je istekao mandat Ranki Čarapić, Gošović je istakao da će „ta okolnost dodatno pogoršati ionako loše stanje u tužilaštvu“:

"Kod takvog kadrovskog i ukupnog stanja bilo koji opšti podaci o padu stope krimininaliteta u 2013., neće predstavljati rezultat realnog stanja u društvu, već će u mnogo čemu biti posljedica činjenice da tužilaštvo svoj posao nije radilo na efikasan, stručan i odgovaran način".

Skupština Crne Gore će se 14. aprila ponovo izjasniti o Rodiću. Ako on tada ne dobije podršku tri petine poslanika, ponovo će biti raspisan oglas za VDT.

Galerija

Bonus video: