CEDEM: Svaki drugi stanovnik Crne Gore ne želi Roma za susjeda

“Važno je da svojim izjavama i djelima, umjesto netolerancije i stereotipa, podstiču veće razumijevanje za položaj i prava Roma”
12 komentar(a)
Konik, kamp. romi, Foto: Vesko Belojević
Konik, kamp. romi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.04.2014. 16:08h

Romi u Crnoj Gori su izloženi diskriminaciji i govoru mržnje više nego bilo koja druga društvena grupa, upozorilo je više nevladinih organizacija (NVO) povodom Svjetskog dana Roma.

Saopštenje su potpisali Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za romske inicijative, Koalicija Romski krug, Romska organizacija mladih Koračajte sa nama - Phiren Amenca i Građanska alijansa.

Te NVO apelovale su na nosioce vlasti, političare i istaknute pojedince, da učine maksimalne napore da se mobiliše podrška romskoj i egipćanskoj zajednici u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

“Važno je da svojim izjavama i djelima, umjesto netolerancije i stereotipa, podstiču veće razumijevanje za položaj i prava Roma”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su stavovi građana o Romima obojeni stereotipima i predrasudama.

NVO podsjećaju da, prema CEDEM-ovom istraživanju etničke distance sprovedenom u decembru prošle godine, svaki drugi stanovnik Crne Gore ne želi da za susjeda ima pripadnika romske zajednice.

“Oni koji danas tako razmišljaju, sjutra će biti donosioci odluka i to je nešto što treba da nas brine”, navodi se u saopštenju.

Potrebno je, smatraju u tim NVO, dugoročno zalaganje da se mjere afirmativne akcije u domenu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja realizuju.

“Nedavnim neusvajanjem predloga koji bi Romima omogućio ostvarivanje prava na političko predstavljanje, ali i proizvoljnim i populističkim izjavama predstavnika vlasti, šalje se jasna poruka da još uvijek izostaje puna politička podrška primjeni afirmativne akcije”, kaže se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su upozorili da je malo onih koji znaju da ima Roma koji su odlični učenici i studenti, koji završavaju fakultete, društveno su aktivni i ulažu napore da pomognu svojoj zajednici i društvu u cjelini.

“Stoga je posebno važno da ukažemo na one uspješne Rome koji su uz društvenu podršku uspjeli da prevaziđu postojeće prepreke i ostvare svoje ciljeve”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: