HRA: Ustavni sud prvo da odluči o ustavnosti izbora sopstvenih sudija

"Ustavni sud rješava predmete prema redosljedu njihovog prijema"
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2014. 14:18h

Ustavni sud, zbog neodložnog javnog interesa, mora u najkraćem roku da odluči o nekoliko inicijativa koje su podnijete, a prvenstveno o ocjeni ustavnosti izbora sopstvenih sudija, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Predstavnik HRA Danilo Ajković rekao je da se pred Ustavnim sudom nalazi nekoliko inicijativa za ocjenu ustavnosti o kojima bi zbog neodložnog javnog interesa morao da odluči u najkraćem mogućem roku, čak iako bi to za sudije značilo prekovremeni rad.

„Neophodno je da Ustavni sud prvenstveno odluči o ustavnosti izbora sopstvenih sudija, odnosno o predlogu za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona za sprovođenje Amandmana na Ustav Crne Gore koji je podnio ombudsman, a onda, u zavisnosti od ishoda te odluke, i o ostalim inicijativama ili predlozima“, kazao je Ajković agenciji MINA.

On je rekao da bi Ustavni sud trebalo da o inicijativi HRA za ocjenu ustavnosti Poslovnika Skupštine kojim je propisan treći krug glasanja za Vrhovnog državnog tužioca, odluči prije glasanja poslanika.

Prema njegovim riječima, to se odnosi i na zakone o finansiranju političkih partija i izboru poslanika i odbornika, prema kojima treba da se sprovede i kampanja za predstojeće lokalne izbore.

„Ustavni sud je državni organ koji je sada u situaciji da mora da obezbijedi legalnost i legitimnost tih izuzetno važnih izbora za budućnost crnogorskog pravosuđa i demokratskih institucija“, kazao je Ajković.

Kako je objasnio, Ustavni sud rješava predmete prema redosljedu njihovog prijema, navodeći da je zakonom propisano da taj sud može odlučivati prioritetno u nekom predmetu.

„Ustavni sud može predmet uzeti u razmatranje “preko reda” - kada se radi o značajnom pravnom pitanju i ima širi društveni značaj ili kada su ispunjeni uslovi za izdavanje privremene naredbe za obustavu sprovođenja nekog akta ili radnje“, precizirao je Ajković.

HRA je, kako je naveo, u pismu predsjednici Ustavnog suda prošlog mjeseca apelovala da taj sud objavi redosled odlučivanja po podnijetim predlozima i inicijativama za ocjenu ustavnosti, kao i plan rješavanja više od 1,5 hiljada ustavnih žalbi koje su na čekanju.

„Apelovali smo i da sud objavi razloge za odluku da prioritetno odlučuje o nekom predmetu, ali Ustavni sud nije objavio takav plan postupanja“, kazao je Ajković.

Bonus video: