Novi sistem naplate duga: Prvo blokada plate, poslije nose stvari

Za taj poziv još nema dovoljno interesovanja, jer bi prema broju stanovnika trebalo po Zakonu da ima 30-ak izvršitelja
401 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2014. 06:55h

Naplatu potraživanja i dugova prema sudskim presudama od juče u Crnoj Gori obavljaju 13 javnih izvršitelja.

Sudovi će ubuduće samo preduzimati radnje u slučajevima izvršenja prilikom oduzimanja djeteta, vraćanja zaposlenog na rad i kada dužnik mora “da izvrši neku radnju koju niko drugi umjesto njega ne može izvršiti”. U svim ostalim izvršnim postupcima učestvovaće javni izvršitelji, kojima će se podnositi predlozi za izvršenje.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja javnih izvršitelja Dejan Keković izjavio je juče „Vijestima“ da očekuje da će javni izvršitelji ubrzati naplatu dugova, te da će izvršni postupak biti efikasniji nego što je to do sada bio slučaj posredstvom suda.

„Sedam je javnih izvršitelja u Podgorici, ali s obzirom na to da se nije javio dovoljan broj izvršitelja u drugim opštinama, mi ćemo taj posao obavljati i u Danilovgradu, Nikšiću i Kolašinu. Druge naše kolege iz Budve obavljaće posao u Ulcinju, Baru, Kotoru, Cetinju itd“, kazao je Keković.

Za taj poziv još nema dovoljno interesovanja u Crnoj Gori, jer bi prema broju stanovnika naše države trebalo po Zakonu da ima 30-ak izvršitelja, odnosno jednog na 25.000 stanovnika.

“U Privrednom sudu u Podgorici bilo je oko je 15.000 predmeta za naplatu, a u Osnovnom sudu u Glvnom gradu 35.000“, naveo je Keković.

Na pitanje, kako će izvršitelji naplatiti dugove za struju od građana koji nemaju novca i da li će im plijeniti stvari iz kuće, Keković je objasnio da vjeruje da će pljenidba pokretne imovine biti posljednja solucija. Razlog je to što se eventualno skladištenje oduzete robe i oglašavanje njene prodaje obavlja o trošku povjerioca, kojem u interesu možda neće biti plaćanje tih dodatnih troškova.

„Prvo će se pristupiti blokadama računa dužnika firmi, a kod fizičkih lica blokadom njihove zarade na tekućem računu, ili naplatom od prodaje vozila ili neke nepokretnosti koje posjeduje. Tek kad se sve te mogućnosti istroše može da se desi da povjerilac traži da se popišu stvari, procijene i prodaju“, dodao je Keković.

Na osnovu Zakona o izvršenju, od zapljene su izuzeti odjeća, obuća i drugi predmeti neophodni za ličnu upotrebu, posuđe, kućni aparati, neophodni namještaj, hrana i ogrijev neophodna domaćinstvu za tri mjeseca. “Kod lice ima minimalnu zaradu (193 eura) najviše do jedne trećine može biti blokiran iznos. Ukoliko se radi o većim zaradama moguća je zaplijena novca do iznosa od 50 odsto“, objasnio je Keković.

Uprava policije dužna je da na poziv izvršitelja da im asistira.

Mogu dobro da zarade

Izvršitelji svoje usluge naplaćuju po osnovu propisane tarife, koja se sastoji iz tri dijela.

Nagrada za njegov rad sastoji se od nagrade za pripremu predmeta, nagrade za preduzete radnje i nagrade za uspješno sprovođenje izvršenja.

Minimalna naknada je 25 eura, a za uspješno obavljen posao može iznositi i do dva procenta vrijednosti naplaćenog potraživanja čija je vrijednost, na primjer, između 60.000 i 100.000 eura.

Bonus video: