KCCG u problemu: Šestina stalno boluje

Zaposleni u KC najviše su “bolovali” u avgustu (372), a najmanje u maju (287)
76 pregleda 3 komentar(a)
KCCG, Foto: Boris Pejović
KCCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2014. 15:04h

Posljednjeg dana marta, šestina zaposlenih u Kliničkom centru, odnosno njih 356, bilo je na bolovanju.

Direktor te zdravstvene ustanove Milan Mijović rekao je “Vijestima” da je od tog broja veliki procenat porodiljskih i trudničkih bolovanja, kao i bolovanja preko 60 dana.

“Ovo je jedan od velikih problema u organizaciji rada zdravstvenog sistema, gdje su zapošljavanja ograničena, kako budžetom, tako i odlukom o zabrani zapošljavanja u segmentu zdravstva bez saglasnosti Ministarstva zdravlja, finanasija i fonda”, rekao je Mijović.

U KCCG, 24. marta, kada je stupio na snagu Zakon o zabrani zapošljavanja na određeno u toku izbornog procesa, bilo je 2.290 zaposlenih. Prosječan broj zaposlenih koji su tokom 2013. godine svakodnevno bili na bolovanju je 314.

“Obaveza KCCG-a se sastojala i u redovnoj isplati naknada zarada, za što je isplaćen bruto iznos od 1.339.453,79 eura”, piše u izvještaju o privremenoj spriječenosti za rad za 2013. godinu.

Zaposleni u KC najviše su “bolovali” u avgustu (372), a najmanje u maju (287),

Klinički centar je, analiziom strukture zasposlenih koji su u 2013. godini koristili bolovanje, došao do podatka da su najčešće odsustvovali medicinski tehničari. “S obzirom da medicinski tehničari imaju najveći udio po brojnosti, to je i učešće od 68 odsto u ukupnoj odsutnosti najveće”, piše u izvještaju.

Analiza za 2013. godinu pokazala je da je u oktobru bilo najviše onih koji su koristili bolovanje do 30 dana, odnosno njih 236.

Dječji ljekari najčešće odsustvuju

U dokumentu Kliničkog centra objašnjeno je i na kojim odjeljenjima rade oni koji su tokom prošle godine najviše bili privremeno spriječeni za rad.

“Jedinice sa najviše časova odsutnosti su Institut za bolesti djece, Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinika za anesteziju i reanimaciju i Interna klinika”, piše u dokumentu. Od ukupno 1.339.453,79 eura, koliko su KCCG koštale bruto naknade za one koji su bili privremeno spriječeni za rad, 739.823 eura plaćeno je za porodiljska odsustva i bolovanja duža od 60 dana.

Bonus video: