Bijelo Polje: OEBS podijelio rance i pribor za 40 romske djece

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da se država intenzivno bavi pitanjima integracije i socijalizacije Roma
53 pregleda 2 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.04.2014. 17:40h

U Bijelom Polju živi više od jednog procenta Roma, koji , bez obzira na sve ono što Opština čini po pitanju brige o marginalizovanim grupama, žive u uslovima koji nijesu zadovoljavajući”, ocijenio je predsjednik Bijelog Polja Aleksandar Žurić na proslavi povodom svjetskog dana Roma, koji je juče održan u Bijelom Polju.

Svečanosti je uz predstavnike Roma, ministra za ljudska i manjinska prava prisustvovala i ambasadorka Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova.

Žurić je naveo da je, pored planova koje je usvojio lokalni parlament i timova koji prate implementaciju obaveza iz akcionog plana, izgrađena jedna zdgrada od 9 stanova.

"Međutim, sve to zajedno nije dovoljna mjera za probleme koje pripadnici romske populacije suštinski imaju, od toga da nijesu ni informisani o pravima koja im pripadaju, do malog broja onih koji stiču obrazovanje na valjan način”, kazao je Žurić i dodao da će nastaviti sa aktivnostima na poboljšanju života Roma.

Ambasadorka Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova je kazala da je Misija OEBS-a preduzela niz aktivnosti kako bi popravila položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Naša misija pomaže integraciju Roma i osnaživanje putem organizovanja kurseva za jačanje kapaciteta o važnosti obrazovanja, učenja jezika podržava aktivnosti romskih kancelarija na nivou lokalnih zajednica kao i nevladinih organizacija koja se bave ovim pitanjem", kazala je Hrebičkova.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da se država intenzivno bavi pitanjima integracije i socijalizacije Roma ne samo zbog pitanja Evropskih integracija već što želimo da ovu najmarginalniju grupu kao i sve ostale pripadnike manjinskih naroda integrišemo u naše društvo.

Ambasadorka Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova je kazala da je Misija OEBS-a preduzela niz aktivnosti kako bi popravila položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

"Napravljen je jedan dobar institucionalni okvir koji je prepoznatljiv i u regionu i koji će donijeti prave rezultate", kazao je ministar Numanović.

On je istakao važnost izrade zakona sa pratećim akcionim planom koji prema njegovim riječima znače kvalitet više za tu populaciju, i dodao da predstoje velike obaveze kada su u pitanju obrazovanje ,zapošljavanje i socijalna i zdravstvena zaštita Roma.

Numanović je dodao da očekuje da Crna Gora postane korisnik pretpristupnih fondova, koji su namijenjeni za romsku populaciju.

Prilikom obilježavanja Dana Roma oko 40 romskih osnovaca uručeni su ranci sa priborom.

15 nepostojećih Roma

U Bijelom Polju živi oko više oko 15 Roma koji još uvijek nemaju ni ličnu kartu, niti bilo koji identifikacioni dokument. Takva je Buća Selimović, koja nema ni ličnu kartu.

Rodila je petoro djece, od kojih ni jedno nema ni zdravstvenu knjižicu. Mršava i slaba, ovu Romkinju uvijek možete sresti kako nosi po jedno ili dvoje djece, i bar još po jedno vuče za ruku.

Na pitanje kako je rađala djecu bez dokumenata i ima li problema kada se razbole, ona je kratko prokomentarisala:

"A mučim se sa njima. Nemam ništa. Drugi imaju socijalu, ja nemam ništa”, kazala je Buća.

Ona je objasnila da je prinuđena da prosi, jer petoro djece, od kojih je najstarije staro sedam godina, mora da jede svaki dan. Zbog ovog problema, našo redakciji se obraćao više Roma, o čemu su Vijesti pisale, među kojima je Muniba Selimović čija unuka Resmija (7) nema zdravstvenu knjižicu, a ima vrlo česte probleme sa prehladama.

Dva najveća naselja sa više od 300 Roma moraju da sele

Veliki problem Roma, pored lošeg standarda, je što još uvijek ne postoji lokacija za izgradnju stambenih jedinica za 176 Roma koji žive u selu Strojtanica, gdje je planirana izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Izvršni direktor NVO “Bjelopoljski demokratski centar” Zdravko Janjušević je podsjetio da se, shodno evopskim standardima ali i domaćem zakonodavstvu, čitavo naselje mora iseliti. Uz ovo naselje, zbog magistranog puta iseljenje predstoji i romskom naselju u Rakonjama, gdje živi oko 140 Roma.

Ova NVO je ininirala studiju socijalnog stanovanja u opštini Bijelo Polje, koja bi riješila ovaj veliki problem.

Bonus video: