GA: Partije sarađuju, ali oko svojih interesa

Koordinator programa vladavine prava GA Zoran Vujičić, ocijenio se zbog tih političkih kalkulacija ne nazire kraj toj "sagi"
54 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2014. 14:08h

Političke partije nemoćne su da se izdignu iznad uskopartijskih interesa, a što najbolje pokazuje činjenica da "VD" stanje u Tužilaštvu traje godinu, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Nakon što je Ranki Čarapić 10. aprila prošle godine istekao petogodišnji mandat, na funkciji Vrhovnog državnog tužioca, kao vršilac dužnosti (VD) nalazi se Veselin Vučković.

Koordinator programa vladavine prava GA Zoran Vujičić, ocijenio se zbog tih političkih kalkulacija ne nazire kraj toj "sagi".

Vujičić je rekao agenciji MINA da je VDT stigao do tačke kada će se izdići iznad partitokratskog razmišljanja i ući u narednu fazu koja podrazumijeva ozbiljnu i temeljnu borbu protiv svih oblika kriminala.

"Ili nastaviti po ustaljenoj praksi bez ozbiljnih rezultata koji su u ovoj fazi pristupnih pregovora ključni kao pokazatelj napredovanja u oblasti vladavine prava", kazao je Vujičić.

On smatra da sve to pokazuje da su političari u najmanju ruku bili neiskreni kada su sproveli ustavne promjene sa težnjom da pravosuđe bude nezavisno.

"Izbor sudija Ustavnog suda, članova Sudskog i Tužilačkog savjeta i na kraju VDT-a pokazuju spremnost političkih partija da sarađuju ali oko svojih interesa, a u toj igri najveći gubitnici su upravo građani", rekao je Vujičić.

On je kazao da građani sa pravom očekuju od tužilaštva aktivnosti kao što su bile u Hrvatskoj, sada u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali da je VD stanjem to teško.

Vujičić je rekao da zakonski nije bilo prepreka da vršilac dužnosti VDT-a i do sada povuče odlučne poteze u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Problem sa kojim se na svakom koraku srećemo je pasivnost nadležnih državnih organa, jer sve što radimo se dešava zbog pritiska međunarodne zajednice a ne kao rezultat unutrašnjih potreba drustva", zaključio je Vujičić.

Bonus video: