Romski savjet: Romi su politički izolovani

Na opštinskim i državnom nivou use svajaju mnogi akcioni planovi za poboljšanje položaja romske i egipćanske populacije, ali se ne primjenjuju u praksi
127 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 20:07h

Roma nema na političkoj sceni Crne Gore, nemaju predstavnike u državnim i lokalnim parlamentima, u izvršnoj, sudskoj i zakonodavnoj vlasti, po čemu su jedinstveni u poređenju sa ostalim manjinskim zajednicama, poručili su iz Romskog savjeta.

Oni su na današnjoj konferenciji za štampu kazali da Romi, kao i mnogo puta do sada, uoči Svjetskog dana te populacije, nemaju razloga za zadovoljstvo, nego mnogo više za zabrinutost.

„Roma nema u javnom životu Crne Gore jer su sistemski- politički izolovani“, kazao je potpredsjednik Romskog savjeta, Muhamed Uković.

On je rekao da je Zakon o izboru odbornika i poslanika loš po pripadnike te zajednice, jer im nije omogućena ni minimalna šansa da prođu cenzus i dobiju jedan poslanički mandat.

Od svih problema, najvažnije je riješiti pravni status Roma >>>

„Izborni prag nepremostiv je za Rome“, kazao je Uković.

On je rekao da se svake godine povećava broj Roma koji upisuju školu, ali je skrenuo pažnju na činjenicu da niko ne pominje broj i razloge napuštanja škole.

„O tome se uglavnom ćuti, jer su razlozi isključivo ekonomske prirode“, pojasnio je Uković.

On je kazao da Ustav garantuje prava Romima, kao i drugim manjinskim zajednicama, ali ta pravila se ne primjenjuju u praksi. „Ustav i zakoni su u očiglednom neskladu“, upozorio je Uković.

On je kazao da se na opštinskim i državnom nivou usvajaju mnogi akcioni planovi za poboljšanje položaja romske i egipćanske populacije, ali se ne primjenjuju u praksi.

U Savjetu su zahvalni na mjerama koje je Vlada preduzela da ublaži probleme Roma, kao što su rješavanje problema nedostatka ličnih dokumenata, upisa djece u matične knjige, podsticajne mjere za povećanje broja studenata Romske poulacije.

Na osnovu istraživanja Romskog savjeta u Crnoj Gori, kako je naveo Uković, boravi još 139 lica sa neriješenim pitanjem lične dokumentacije, a 127 djece nije upisano u matičnu knjigu.

Koalicija civilnog društva: Romi i Egipćani i dalje izloženi diskriminaciji

Pripadnici romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori i dalje su ugroženi i izloženi stigmatizaciji i diskriminaciji, ocijenjenili su iz Koalicije civilnog društva i pozvali državne institucije da preduzmu neophodne mjere u cilju integracije te populacije u društvo.

Iz Koalicije civilnog društva, koja radi monitoring primjene strategije integracije Roma i Dekade, čestitali su Romima i Egipćanima u Crnoj Gori 8. april, Svjetski dan Roma.

„Ujedno, Koalicija podsjeća da su pripadnici romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori i dalje generalno ugroženi i izloženi stigmatizaciji i diskriminaciji. Iako pozdravljamo napore države, pozivamo državne institucije još jednom da preduzmu neophodne mjere u cilju integracije Roma i Egipćana u društvo“, kaže se u saopštenju.

Za koaliciju je neprihvatljivo, kako se naveli, da Romi i Egipćani i dalje nemaju adekvatne uslove stanovanja i da i dalje postoji diskriminacija u obrazovanju.

„Za Koalciju je neprihvatljivo da Romi i Egipćani nemaju jednak tretman i pristup u svim sferama života, a posebno prilikom zapošljavanja i prava na zdravstvenu zaštitu“, dodali su iz Koalcije.

Prema njihovim riječima, poražavajuće su informacije da pojedini Romi i Egipćani rade šest, sedam ili osam godina, a da još nijesu dobili radni staž i osiguranje kao i da pripadnici te zajednice koji su osobe sa invaliditetom nemaju adekvatne uslove za život.

„Poražavajuće su informacije da pojedini Romi i Egipćani nemaju državljanstvo, izvod iz matične knjige rođenih, osiguranje, pravo na materijalno obezbjeđenje porodice, da nemaju adekvatne stambene uslove i adekvatnu zdravstvenu zaštitu teško bolesnih osoba“, naveli su iz Koalicije.

Oni su pozivali državu da poveća napore na planu suzbijanja dječjeg rada, maloljetničkih i prinudnih brakova, odnosno, kako su naveli, sprečavanja da te osobe postanu žrtve trgovine ljudima i ekonomske i seksualne eksploatacije.

„Neophodno je da se država snažnije bori za integraciju ove nacionalne zajednice kroz efikasnije korišćenje fondova, naročito fonda za ostvarivanje manjinskih prava“, ocijenili su iz Koalicije.

Oni su podsjetili da i mali koraci mijenjaju svijet i čine ga boljim mjestom za sve, gdje se, kako su naveli, različitost slavi i ne predstavlja razlog diskriminacije.

Koaliciju civilnog sruštva čine nevladine organizacije Forum MNE, Građanska alijansa iz Podgorice, Centar za romske inicijative iz Nikšića, Udruženje Egipćana iz Tivta i RUŽA iz Berana.

Donacija povodom Dana Roma

Fondacija Banka hrane donirala je oko hiljadu litara sokova i 250 kilograma soseva za tjestenine i paketiće sa slatkišima, koji su podijeljeni u četiri nikšićka naselja u kojima žive Romi i Egipćani u Nikšiću.

Predsjednik NVO Romska nada, Mirsad Muratović, rekao je da je donacija razdijeljena za 73 porodice.

"Dobili smo oko hiljadu litara sokova i 250 kilograma soseva za tjestenine, kao i paketiće sa slatkišima koje smo podijelili romskoj i egipćanskoj djeci iz naselja Brlja. S obzirom na količinu dobijenog, odlučili smo da to ne dijelimo samo porodicama u Brlji već i za još tri naselja u kojima žive Romi i Egipćani", kazao je on.

Paketi sa sokovima i sosevima podijeljeni su za 35 porodica Roma i Egipćana koje žive na Brlji, za 22 iz naselja pod Trebjesom i za po osam porodica u gradskom području i naselju Budo Tomović.

Galerija

Bonus video: