Miranović o Nemanjinom gradu: Prije radova treba imati saglasnost

Miomir Mugoša izjavio je u martu da bi kod tvrđave na obali Ribnice, odnosno u “Nemanjinom gradu, trebalo da se gradi Centar za kulturu Republike Turske
183 pregleda 65 komentar(a)
Miomir Mugoša. Nemanjin grad, Foto: Luka Zekovic
Miomir Mugoša. Nemanjin grad, Foto: Luka Zekovic
Ažurirano: 07.04.2014. 18:28h

Investitor Centra za kulturu Republike Turske, kod tvrđave na obali Ribnice, prije gradnje mora da dobije saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović kazala je "Vijestima" da je to predviđeno shodno članovima 102 i 103 Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

“Investitor, prije izvođenja bilo kakvih radova na objektu koji se nalazi u okviru Zakonom zaštićene kulturno-istorijske cjeline ili u njegovoj zaštićenoj okolini, dužan je da dobije Urbanističko-tehničke uslove, koje izdaje resorni Sekretarijat za urbanizam”, kazala je Miranović.

Ona je pojasnila da izradi urbanističko-tehničkih uslova prethode konzervatorski uslovi izdati od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Ti uslovi su, kako tvrdi Miranović, "preduslov za otpočinjanje bilo kakvih radova na objektu".

Odlazeći gradonačelnik Miomir Mugoša izjavio je u martu da bi kod tvrđave na obali Ribnice, odnosno u “Nemanjinom gradu, trebalo da se gradi Centar za kulturu Republike Turske.

Mugoša je tog dana, nakon obilaska tvrđave sa ambasadorom Turske Mehmetom Nijazi Tanilirom, kazao da je nacrtom sporazuma predviđeno da Glavni grad ustupi zemljište za gradnju, kao i da bi kompletan objekat finansirala Turska u dužem periodu.

On je tada pojasnio da im je cilj da naprave potpunu restauraciju gdje je to moguće i da se što prije stvore uslovi za izgradnju centra.

Konzervator savjetnik u "Muzejima i galerijama" Magdalena Radunović izjavila je ranije "Vijestima" da je tvrđava po Zakonu o zaštiti spomenika kulture pod zaštitom, jer je šezdesetih godina prošlog vijeka proglašena spomenikom druge kategorije. Radunović je tada kazala da su tokom iskopavanja na tom mjestu pronašli veliki broj predmeta iz Turskog perioda, ali ne i dokaz da je tvrđavu sagradila dinastija Nemanjić. Ona je potvrdila da su u "Muzejima i galerijama" planirali da tvrđavu "privedu namjeni", ali da će konačnu riječ o tome dati Uprava za zaštitu kulturnih spomenika, jer se zakon mora poštovati.

Miranović je izjavila da je izvođač radova dužan i da obavijesti Upravu za zaštitu kulturnih dobara o početku izvođenja radova, kao i da odredi lice koje će da rukovodi izvođenjem radova na kulturnom dobru.

Bonus video: