Na pomolu rješenje problema u Budvi: Nova odluka da spasi legalni taksi

Prema izmjenama i dopunama, svako vozilo za koje je prevoznik dobio dozvolu moraće da ima posebne registarske oznake, BD-TX
80 pregleda 9 komentar(a)
Taxi stanica Budva, Foto: Vuk Lajović
Taxi stanica Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.04.2014. 20:13h

Haos koji je svih prethodnih godina obilježavao turističke sezone, kada je ljeti na ulicama bilo i po hiljadu taksi vozila, napokon bi mogao biti riješen, ukoliko Opština zaista bude istrajala u namjeri da izmijeni odluku o taksi prevozu.

"Vijesti" su imale uvid u predlog izmjena i dopuna odluke o taksi prevozu koju je sačinio Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i ambijent, a koja će se polovinom mjeseca naći pred odbornicima.

Prema izmjenama i dopunama opštinske odluke, koja prošle godine nije ni zaživjela, svako vozilo za koje je prevoznik dobio dozvolu moraće da ima posebne registarske oznake BD-TX ....

Novitet je to da će taksisti, za razliku od prvobitne odluke, moći da koriste sva taksi stajališta u gradu, uz prethodno plaćenu nadoknadu, koja će biti određena.

Broj taksi mjesta na stajalištima u Mediteranskoj ulici, u blizini hotela “Avala”, Mogren” i kod Zeta filma biće redukovan. Upravo to je bila i crna tačka, jer je zbog velikog prisustva taksi vozila, posebno u večernjima satima, dolazilo do saobraćajnog haosa, a nerijetko i do nesnosne buke, pa i tuča među taksistima.

Zadovoljni smo konačnom odlukom Opštine Budva, kažu u udruženju

Kako stoji u odluci, neće se izdavati novi izvodi licenci do usvajanja Elaborata o javnom gradskom i prigradskom transportu putnika čiji je auto-taxi prevoz važan dio ili podsistem.

Najbrojnije udruženje taksista u Budvi, NVO “Montenegro Taxi Budva“, koje okuplja deset taksi udruženja i više od 30 individualnih prevoznika, zadovoljno je izmjenama i dopunama odluke.

Upravo ovo udruženje do sada je Opštinu u više navrata upozoravalo da se mora uvesti red, i na taj način svima koji legalno rade, plaćaju državi sve dažbine, omogućiti da normalno posluju.

"Zadovoljni smo konačnom odlukom Opštine Budva o uređenju taksi djelatnosti. Poslije višegodišnje borbe sa nelojalnom konkurencijom i nelegalnim taksistima uz podršku Sekretarijata za gradsku infrastrukturu uređenje prostora i ambijenta, Komunalne policije i područne jedinice Uprave policije Budva dovešće se u red taksi djelatnost. Na tome svakako ne treba stati, već iz godine u godinu zajednički unapređivati taksi djelatnost i dati pozitivan primjer svim gradovima u Crnoj Gori. U tom kontekstu mi, kao vlasnici firmi, daćemo puni doprinos u smislu izvršavanja svojih obaveza prema lokalnoj samoupravi u Budvi", poručuju iz najbrojnijeg taksi udruženja u prijestonici turizma.

Pojačati kontrole ljeti

Iz "Montenegro taksi Budva" pozivaju da se poseban akcenat stavi na pojačanu kontrolu svih firmi i samostalnih preduzetnika, posebno u toku trajanja turističke sezone.

"Stalno se ponavlja praksa da se kontrolišu firme za koje se zna adresa i koje legalno rade dok se za veći broj firmi koje su prisutne na tržištu ne zna ni adresa sjedišta“, navode iz "Montenegro taksi Budva".

Bonus video: