Deset godina od stradanja bugarskih đaka

Lukšić je podsjetio na pregnuće spasilaca koji su pomogli preživjelim putnicima...
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 16:25h

Ministri vanjskih poslova Crne Gore, Srbije i Bugarske, Igor Lukšić, Ivan Mrkić i Kristijan Vigenin prisustvovali su komemoraciji povodom deset godina od pogibije 12 bugarskih učenika, i ocijenili da je ta tragedija bila povod za novo zbližavanje naroda Bugarske, Crne Gore i Srbije. Ministri su položili cvijeće na Spomenik „12 ruža“ u Bijelom Polju i prisustvovali komomoraciji koja je održana u mjestu nesreće, kod spomen obilježja stradalim djacima u mjestu Gostun. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Lukšić je zahvalio Vigeninu na predlogu da se na takav način obilježi desetodošnjica velike tragedije u kojoj je život izgubilo 12 mladih ljudi. Lukšić je podsjetio na pregnuće spasilaca koji su pomogli preživjelim putnicima, istakavši da su takvi događaji neminovno puni tuge i saosjećanja.“Ali ujedno i podsjećanje da uradimo sve sto mozemo da stvorimo sistem koji ce nam donositi nove sanse, te da iz njih treba da učimo da zajednički vrijedno radimo za kvalitetniju budućnost”, rekao je Lukšić.

On je dodao je da je ta tragedija još više približila tri grada, i da je obaveza svih u Crnoj Gori, Bugarskoj i Srbiji da još više i snažnije rade, promovišu saradnju i dobrosusjedstvo."I da se izborimo da u vrijednosti i bliskost koje dijele ovi prostori, građani svakodnevno imaju priliku da se uvjere". Mrkić je istakao da je bol zbog stradanja 12 bugarskih đaka i dalje veliki. On je zahvalio spasiocima koji su priskočili u pomoć i pokazali na taj način da imaju veliko ljudsko srce. Mrkić je dodao da su tri zemlje povezane zajedničkom istorijom, ali da imaju i zajedničku budućnost, i da će se uvijek pomagati kada se za to javi potreba. Vigenin je izrazio veliku zahvalnost građanima koji su priskočili u pomoć bugarskim đacima ne razmišljajući o sebi i istakao da je ta tragedija bila povod za novo zbližavanje naroda Bugarske, Crne Gore i Srbije. Ona je, kako je kazao Vigenin, bila lekcija državama da je prošlo vrijeme dioba i da je došlo novo vrijeme u kojem će države Balkana zajednički krenuti putem izgradnje novih vrijednosti.

Zahvalio je Lukšiću i Mrkiću na prisustvu komemoraciji, kojim su pokazali da saosjećaju sa bolom porodica stradalih i građanima Bugarske. Ministri tri države su se tokom posjete Bijelom Polju i Prijepolju sastali sa predsjednicima tih opština Aleksandrom Žurićem i Emirom Hašimbegovićem, a prilikom boravka u Bijelom Polju položili vijenac i na Spomenik žrtvama željezničke nesreće kod Bioča. Autobus sa đacima iz Bugarske, koji su se sa svojim nastavnicima vraćali sa ekskurzije, 5. aprila 2004. godine sletio je u rijeku Lim kod mjesta Gostun, na putu Prijepolje - Bijelo Polje. Iz MVPEI su podsjetili da je, zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanosti spasilaca i građana Bijelog Polja i Prijepolja, spašeno 38 putnika iz autobusa.

Galerija

Bonus video: