NVO 4 Life čelnicima države: Hvalite se rezultatima, a broj zavisnika je sve veći

NVO 4 Life Đukanovića, Vujanovića, Stijapovića, Radunovića i Boškovića upozorila da je krajnje vrijeme da urede oblast borbe protiv droga
8 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 12:19h

Izvršni direktor Nevladine organizacije 4 Life, Saša Mijović uputio je pismo premijeru Milu Đukanoviću, predsjedniku Filipu Vujanoviću, ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću, ministru zdravlja Miodragu Radunoviću i ministru rada i socijalnog staranja Predragu Boškoviću i pozvao ih da urede oblast borbe protiv droga i na najodgovornije pozicije postave osobe koje su dokazani stručnjaci iz te oblasti i da omoguće besplatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju osobama zavisnim od droga u Centrima koje je osnovala država.

"Često se zapitam zašto vam se uopšte obraćam?! Ne samo ja, nego i ostale kolege, ili bilo koji građanin Crne Gore koji želi da Vam ukaže na pojedine probleme u oblastima kojima rukovodite. Prvo, što nikada ne dobijemo odgovor, a drugo, što na ono na šta vam ukazujemo, nikada ne riješite, već još istrajnije nastavljate ići pogrešnim putem. Nažalost, na štetu svih građana Crne Gore. Zato se pitam da li sve ovo ima smisla?! Pitam se da li vi to uopšte čitate i da li vas to uopšte zanima?! Međutim, pošto je to jedini način da naš glas stigne do vas, uradiću to po ko zna koji put, i ponovo se nadati da će ovog puta to naići na razumijevanje koje će rezultirati preduzimanjem konkretnih koraka kako bi se otklonile anomalije na koje vam ukazujemo", napisao je Mijović.

On je Đukanovića, Vujanovića, Stijapovića, Radunovića i Boškovića upozorio da je krajnje vrijeme da urede oblast borbe protiv droga, ističući da je situacija veoma dramatična i izmiče kontroli.

Uz pretpostavku da nijesu upoznati sa stvarnom situacijom, Mijović ih je pismom obavjestio da se organizaciji na čijem je čelu u poslednjih godinu za pomoć javio najveći procenat tinejdžera od kada su osnovani.

"Ne znam šta da kažem, niti da procijenim u kojoj oblasti borbe protiv droge je situacija gora - prevenciji, liječenju osoba korisnika droga ili poštovanju ljudskih prava tim osobama. Svakodnevno slušam predstavnike institucija kako govore o inzvaredno organizovanim programima prevencije, mreži od 21 Kancelarije za prevenciju narkomanije (preimenovane prošle godine u Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti), predmetu Zdravi stilovi života, međunarodnoj saradnji, Radnim tijelima, Savjetima, akcionim planovima, Strategijama... Da ne znam pravo stanje stvari, bio bih oduševljen. Poštovana gospodo, sve je to samozavaravanje koje će nam se obiti o glavu. Prije dva dana sam saznao da se sastao Savjet za prevenciju narkomanije?! Što radi taj Savjet?! Kakve Izvještaje oni usvajaju, o kakvoj prevenciji se tu govori?! Ko su članovi tog tijela, prema kojim kriterijumima su izabrani i odakle se finansira njihov rad?", pitao je Mijović.

Direktor 4 Life-a u pismu poslatom premijeru, predsjedniku i trojici crnogorskih ministara napisao je i da od 21 kancelarije samo pet opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije stvarno daju sve od sebe i imaju neke aktivnosti, a da ostale ili ne funkcionišu ili se vode da rade, a u njima bitiše po jedan zaposleni koji besposlen sjedi u njoj.

"Za ovih pet se može reći da ti zaposleni u njima svojim entuzijazmom rade više nego što imaju finansijskih sredstava za realizovanje aktivnosti. Znate li koliko je opredijeljeno sredstava za njihov rad?! Reći ću vam ja, nikoliko", tvrdi Mijović.

On, između ostalog u pismu kritikuje i odluku Savjeta za opšte obrazovanje i Ministarstvo prosvete koji su odbili Inicijativu NVO 4 Life da predmet Zdravi stilovi života bude obavezan i da se počne pohađati od šestog, zaključno sa devetim razredom.

Centar na Kakarickoj gori

"Liječenje je posebna priča. Izgrađen je Centar na Kakarickoj gori sa kapacitetom 60 mjesta. Ni u jednom trenutku za ovih šest godina od kada je ustanova počela sa radom nije bilo popunjeno ni pola kapaciteta. Zašto?! Zato što se problemom zloupotrebe droga bave osobe koje su o ovoj problematici prvi put nešto čule kada su postavljeni na rukovodeća mjesta. Što je to što ih preporučuje za tako visoko pozicionirana i odgovorna radna mjesta? Smatramo da ustanova kakva je Centar na Kakarickoj gori, i ostale institucije koje tretiraju ovaj problem, zaslužuju stručne, profesionalne i kompetentne rukovodeće ljude", ocijenio je Mijović.

On je Đukanoviću, Vujanoviću i ministrima proslijedio i mail komunikaciju koju je imao sa predstavnicima nadležnih institucija, a koja se odnosi na njegovu molbu da mu omoguće da učestvuje na sastanku Radne grupe, koja radi na rješavanju problema plaćanja rehabilitacije i resocijalizacije zavisnika na Kakarickoj gori, ali i molbu da izađu u susret osobi koja je izrazila želju da se liječi, ali nije u mogućnosti da plati, jer nema primanja, živi sam u kući bez struje, a zbog neredovne ishrane, neurednog i nezdravog života, fizički i psihički je iscrpljen.

"Kao što možete vidjeti i u mail prepisci, na prvo pitanje mi je šefica Odjeljenja (nekad Kancelarije) za droge odgovorila da nije upoznata sa informacijom da je formirana Radna grupa koja radi na tom pitanju i da je to od mene prvi put čula, kao i da je vidjela u "Pobjedi" da ima članak na tu temu, pa da se tu informišem. Takođe me uputila i na adrese kojima treba da se obratim, što sam i učinio. Od njih odgovor još uvijek nijesam dobio, ali zato jesam na treće pitanje koji je bio negativan, tj. pošto odgovor nije bio potpisan, mislim da mi je neko iz Ustanove na Kakarickoj gori odgovorio da ne mogu da prime na tretman osobu koja nema da plati i objasnili da postoje "Komune" u okruženju gdje se može besplatno liječiti. Ne znam što da kažem bez sramota da naši "stručnjaci" svoje građane upućuju u komune van Crne Gore. Da im možda ne preporučuju Crnu reku, liječenje lopatom?!", pitao je on.

Mijović je "tim stručnjacima" poručio da su osobe koje koriste droge građani Crne Gore i da to žele i da ostanu, te i da veliki broj njih želi da se liječi u svojoj državi po standardizovanim i programima baziranim na provjerenim i naučnim metodama, uz poštovanje prava, sloboda i dostojanstva.

"Dovedite na rukovodeća mjesta ljude koji su iz struke i koji znaju svoj posao"

Galerija

Bonus video: