Pozitivna CG: Cetinje liči na grad iz doba kolere

Mirković upozorava da su najviše su ugroženi stanovnici Donjeg Polja, ali i svi građani Prijestonice i turisti
83 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 11:42h

Otpadne vode Cetinja odvode se u Skadarsko jezero preko ponora u Donjem Polju bez ikakvog prethodnog prečišćavanja.

"Već nekoliko godina ponor je zbog neodržavanja zapušen i situacija sa otpadnim vodama postaje alarmantna. Ovih dana je dostigla vrhunac i prevazilazi sve aktuelne crnogorske priče o ekološkim crnim tačkama i opasnostima od njih. Ogroman bazen sa fekalnom vodom od koje se širi nesnosan miris , na samo sto koraka od reprezentativne rezidencije Predsjednika i Istorijskog jezgra grada, predstavlja stalnu opasnost od izbijanja epidemije", istakao je Dragan Mirković, predsjednik Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Cetinje.

Mirković upozorava da su najviše su ugroženi stanovnici Donjeg Polja, ali i svi građani Prijestonice i turisti, te da se lokalna vlast prema ovom problemu odnosi kao da on ne postoji.

Ulaz u tunel kod drugog ponora (foto: Pozitivna CG)

"Miris Prijestonice koji će turisti da ponesu, više sliči srednjovjekovnim gradovima iz doba kolere nego savremenoj turističkoj destinaciji... Ponori su međusobno povezani sa podzemnim kanalom kroz čiji završetak se ova "mješavina" iz atmosferske i fekalne kanalizacije slobodnim padom spušta do ulaza u tunel i tako pravi još jednu baru. "Čokoladna vlast DPS-a" i dalje jedina ne vidi problem i nema nikakvu reakciju, i pored brojnih apela građana, da se hitno pristupi sanaciji ponora i ukloni opasnost od izbijanja teške epidemije", kaže Mirković.

Predsjednik cetinjskog odbora Pozitivne najavljuje pokretanje postupka kod nadležnih organa.

Lokalna vlast jasno poručuje građanima da je više zainteresovana za sopstvene "kozmetičko-šminkerske" investicione prioritete nego za životne probleme grada i građana. Samim se čudom u fekalnom bazenu do sada nije stvorila nova vrsta zaraznih bakterija i epidemija se proširila gradom i šire. Pozitivna neće dozvoliti da se dogodi da građani i turisti po Cetinju nose zaštitne maske. Zdravlje ljudi je ugroženo i Pozitivna će pokrenuti postupak kod nadležnih državnih organa i inspekcijskih službi da privole lokalnu vlast da se bavi svojim poslom i rješava goruće komunalne i sanitarne probleme grada", kaže na kraju Mirković

Galerija

Bonus video: