Tivat: Okupili se bivši jugoslovenski podmorničari

Među okupljenim „vukovima iz morskih dubina“, bio je i probni komandant podmornice „Heroj“, kapetan fregate Tomislav Drašković iz Splita
368 pregleda 1 komentar(a)
Podmorničari, Tivat, Foto: Siniša Luković
Podmorničari, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.04.2014. 18:19h

Udruženje građana „Podmorničar“ iz Tivta u saradnji sa Porto Montenegrom, juče je u tom gradu priredilo susret bivših jugoslovenskih podmorničara, povodom 8.aprila, dana kada su u Boku Kotorsku 1928 godine, uplovile prve jugoslovenske podmornice „Hrabri“ i „Nebojša“.

U zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i na platou ispred dva njema glavna muzejska eksponata – velike dizel-električne podmornice P-821 „Heroj“ i male tzv. džepne podmornice P-912 „Una“, okupilo se šezdesetak pripadnika nekadašnje 88.flotile podmornica, najubojitije i najopasnije jedinice u sastavu JRM.

Sa njima su bili i inženjeri i tehničari bivšeg tivatskog Arsenala koji su preko 80 godina održavali podmornice koje se inače, u svijetu smatraju tehnološki najkompleksnijim sredstvom ratne tehnike.

Među okupljenim „vukovima iz morskih dubina“, bio je i probni komandant podmornice „Heroj“, kapetan fregate Tomislav Drašković iz Splita, čovjek koji je prvu samostalno konstruisanu i izgrađen u jugoslovensku podmornicu, prvi poveo u dubine Jadrana, daleke 1967 godine.

Posebna atrakcija za učesnike susreta, ali i vrlo emotivan trenutak, bila je prilika da obiđu veliku dizel-električnu podmornicu „Heroj“.

Tu je bio i vitalni penzioner sa Grahova, kapetan bojnog broda Vuko Vučurović, pod čijom se komandom podmornica P-831 „Sava“ 25.avgusta 1978 godine, južno od Mljeta, spustila na dubinu od 317 metara, najveću koju su ikada dosegnule naše podmornice.

"Skupili smo se da se podsjetimo jednog perioda o kome možemo pričati samo u superlativu, jer je sve što smo doživjeli, živeći i radeći na podmornicama, bilo zaista sjajno i životno i profesionalno iskustvo", kazao je predsjednik Udruženja "Podmorničar“ iz Tivta, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović, inače posljednji komandant 88. Flotle podmornica i bivši komandant Mornarice VCG.

On je naglasio da bivši jugoslovenski podmorničari imaju izvanrednu međusobnu saradnju, a prigodne poklone uručio je predstavnicima udruženja „Podmorničar“ iz Beograda Draganu Kosanoviću, Udruge „Podmorničar“ iz Pule Damiru Klarinu i Društva za ohranjanje podmorniške tradicije „Podmorničar“ iz Ljubljane Vojku Gorupu.

Klarin je kolege iz svih država bivše SFRJ pozvao da kao posebni gosti podmorničara Hrvatske, 2016 godine u Puli prisustvuju Svejtskom kongressu podmorničara koga oni organizuju. Uručene su i zahvalnice onima koji prate i podržavaju aktivnosti podmorničara, među kojima i „Vijestima“.

Posebna atrakcija za učesnike susreta, ali i vrlo emotivan trenutak, bila je prilika da obiđu veliku dizel-električnu podmornicu „Heroj“ koja je od ljeta prošle godine, centralni muzejski eksponat u Porto Montenegru.

"Mi isto u Sloveniji imao muzejski ekponat, malu podmornicu P-913 „Soča“, ali ovaj vaš, velika podmornica „Heroj“, je nešto na čemu vam moramo odati priznanmje. Nije bitno ko njome danas upravlja, bitno je da su nju kao muzejski eksponat napravili i sredili upravo podmorničari. Obišao sam mnogo sličnih eksponata i podmorničkih muzeja po svijetu, ali ovako lijepu i krasno uređenu podmornicu nigdje nisam vidio. Čuvajte je", sa suzama u očima je kolegama poručio kapetan bojnog broda Vojko Gorup iz Ljubljane.

Bonus video: