Mještani Lipova ogorčeni na nadležne: Asfaltirali kad traži Živković

Mnogo puta su mještani, naročito oni koji izdižu na katune, tražili da se problematična dionica sanira i asfaltira
84 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2014. 18:36h

Dio puta od kolašinskog sela Lipovo ka katunu Sinjavina i pored mnogobrojnih zahtjeva nije asfaltiran sve do prošle godine, kada je, kako tvrde neki od mještana, to bilo potrebno potpredsjedniku Opštine Đorđiju Živkoviću.

Lipovčanin Predrag Puletić kazao je da su mnogo puta mještani, naročito oni koji izdižu na katune, tražili da se problematična dionica sanira i asfaltira, a iz lokalne uprave dobijali su samo obećanja i to, uglavnom, tokom predizbornih kampanja.

„Niko nije reagovao na molbe, sve do prošle godine, kada su Živkovićevi kamioni, kojim je prevozio šumu za potrebe svojeg preduzeća zašlajfovali, pa je ekspresno 300 metara u Klisuri asfaltirano, a ostatak je i dalje u vrlo lošem stanju. Iz lokalne uprave tvrde da je to urađeno na zahtjev mještana. Ako je to istina, onda znaju i da zahtjev mještana postoji za popravku preostalog dijela od 2, 5 km, pa ćemo vidjeti kako vode računa o nama. Vidjeće se da li je slučajno asfaltirano tih nekoliko stotina metara kojim nijesu mogli Živkovićevi kamioni”, kaže Puletić. Potpredsjednik Živković juče je kazao da preduzeće o kojem je riječ nije njegovo, već je vlasnik njegova supruga Mira. On kaže da nikada nije bio u dijelu Lipova gdje to preduzeće eksploatiše šumu.

Prije tri godine mještani Lipova podnijeli su prijavu nadležnima u kojoj tvrde da je dio lokalnog puta Bakovići - Lipovo - Vratlo znatno oštećen zbog, kako su napisali, “pretovarenih kamiona”.

Zapisnik Komunalne policije, kojim je traženo postavljanje signalizacije, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani su zahtijevali i da se postavi signalizacija kojom bi se ograničio prolazak teretnih vozila sa većim teretom od one koju dozvoljavaju tehničke karakteristike te lokalne saobraćajnice. Komunalna policija nakon obilaska puta konstatovala je to isto i naložila lokalnoj upravi da postavi signalizaciju.

Nadležni su konstatovali i da je ta saobraćajnica najviše oštećena 3 kilometra prije mjesne škole, u većim krivinama i na prilasku mostu.

U lokalnoj upravi kažu da nijesu mogli da postave signalizaciju jer put nije nikad tehnički primljen, pa se ne može utvrditi “osovinski pritisak” (težina kamiona I težina tereta).

Zbog toga je nemoguće postaviti i put u Bakovićima sve od 2011. godine. Određivanje dozvoljenog osovinskog pritiska treba da odredi inspektor za saobraćaj, koji to do sada nije učinio, a sve vrijeme kamioni privatnog preduzeća su prevozili drvnu građu tom saobraćajnicom i dodatno je oštetili, kažu neki mještani Lipova.

Tvrdi da nema veze sa ličnim interesima

“Znam da je dio u Kilisuri asfaltiran na mnogobrojne zahtjeve mještana, jer se tuda prolazi ka katunima i prema crkvi Ružica. To je vrlo važna dionica puta koji spaja kolašinsku opštinu sa Žabljakom. Asfaltiranje tog dijela nema nikakve veze sa ličnim interesima.

Uostalom, ja nikada nijesam bio u tom dijelu opštine gdje preduzeće moje supruge eksploatiše šumu.

Preostali dio puta će se popravljati čim se steknu uslovi za to, to jest čim lokalna uprava bude mogla to da finansira”, kazao je potopredsjednik Opštine Kolašin Đorđije Živković za “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: