Vlada: Opština Berane nema saglasnost da na Šemovcu odlaže otpad

Odluku o privremenom skladištenju otpada na lokaciji Šemovac, planina Cmiljevica, Opština Berane je donijela bez prethodnih konsultacija
83 pregleda 75 komentar(a)
Protest Rožaje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Protest Rožaje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.04.2014. 17:42h

Situacija u Beranama u oblasti upravljanja komunalnim otpadom zahtijeva brzo donošenje odluka sa konkretnim rješenjima, u skladu sa važećim propisima, kaže se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Lokacija na kojoj će se skladištiti otpad, te odluku o izradi deponije, određuje lokalna samouprava, pa su od 1996. do danas, organi lokalne samouprave u Beranama donijeli niz odluka vezanih za stvaranje prostorno-planskih pretpostavki kojima je lokacija Vasove vode opredijeljena za upravljanje otpadom. U skladu s tim, pripremili su i usvojili značajan dio tehničke dokumentacije, čime su stvoreni uslovi za početak izgradnje savremenog regionalnog centra za obradu otpada na ovoj lokaciji do kraja godine. Izgradnjom Centra predviđena je i istovremena sanacija postojećih količina otpada na Vasovim vodama na način kojim se u potpunosti eliminišu rizici za životnu sredinu i zdravlje ljudi", ističe se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Odluku o privremenom skladištenju otpada na lokaciji Šemovac, planina Cmiljevica, Opština Berane je donijela bez prethodnih konsultacija sa zainteresovanim stranama

Iz ministarstva ukazuju da je važna činjenica da je Opština Berane preuzela na sebe obavezu da, u ime opština Rožaje, Andrijevica i Plav, stvori uslove za obradu komunalnog otpada sakupljenog na teritoriji sve četiri opštine.

"Cijenići da je navedana dokumentacija donijeta u skladu sa važećim propisima, Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma za realizaciju ovog projekta, ali i drugih projekata iz oblasti upravljanja otpadom su obezbijedili i opredijelili potrebna finansijska sredstva iz izvora EU. Odluku o privremenom skladištenju otpada na lokaciji Šemovac, planina Cmiljevica, Opština Berane je donijela bez prethodnih konsultacija sa zainteresovanim stranama, lokalnim stanovništvom, susjednim opštinama i posebno sa onima koji upravljaju tom lokacijom", stoji u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva takođe, napominju da je ova lokacija dugoročno opredjeljenje opština Berane i Rožaje za razvoj turizma i nalazi se na prostoru kojim gazduje Uprava za šume, te Opština Berane nema saglasnost Uprave da na toj lokaciji obavlja aktivnosti privremenog skladištenja komunalnog otpada.

"Shodno članu 78 Zakona o upravljanju otpadom utvrđeni su uslovi koje treba ispuniti kako bi se na nekoj lokaciji mogao privremeno skladišti komunalni otpad. Ti uslovi obuhvataju donošenje odluke o određivanju lokacije za privremeno skladištenje otpada od strane SO, adekvatno infrastrukturno opremanje lokacije, kao i odluku lokalnog parlamenta o načinu na koji će se vršiti privremeno skladištenje i štiti životna sredina i zdravlje ljudi. Do ispunjenja ovih uslova, svaka aktivnost, tj. privremeno skladištenje otpada ne odvija se u skladu sa važećim propisima", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: