NVO: Nema pregovora, dok se stručno ne pristupi reformama o lovstvu

"Ponuđeni Nacrt Metodologije je blago rečeno nestručno pisan i ne obećava valjan rezultat"
99 pregleda 0 komentar(a)
krivolovci, Foto: Vesko Belojević
krivolovci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.04.2014. 14:29h

Ekološke Nevladine organizacije (NVO) tvrde da je Nacrt metodologije za monitoring divljači "blago rečeno" nestručno napisan i da ukazuje na to da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja "nema namjeru da istinski i temeljito pristupi reformama u oblasti lovstva."

Oni su pomenuto Ministarstvo otvorenim pismom obavijestili da ne žele da prisustvuju okruglom stolu povodom pomenutog nacrta, jer ne žele prividnu saradnju sa njima.

"Primili smo Vaš poziv na okrugli sto i prvi put, o čemu smo vam već dali mišljenje. Želimo vas podsjetiti da smo od 2011. godine više puta... ukazivali na alarmantno stanje divljači i široko rasprostranjene i organizovane kriminalne radnje u oblasti lovstva, kao i u pogledu zakonodavnih, sistemskih i operativnih nedostataka kada je upravljanje lovstvom u pitanju. Način na koji je urađena Metodologija i planirana uporedna izrada Programa za razvoj divljači... govori da vaše Ministarstvo nema namjeru da istinski i temeljito pristupi reformama u oblasti lovstva. Ovakva prividna saradnja nama nije potrebna", navodi se u pismu, koje su potpisali Green Home, Ozon, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), MANS, Breznica, Zeleni Crne Gore i Crnogorsko društvo ekologa.

Tvrde da se ova metodologija ne može praviti prije ključnih izmjena Zakona o divljači i lovstvu i nezavisnog prebrojavanja divljači.

Istakli su da ne pristaju ni na kakve pregovore i da odbacuju svako dalje planiranje prebrojavanja i monitoringa divljači, dok se ne pristupi izmjeni zakona o divljači i lovstvu

"Ponuđeni Nacrt Metodologije je blago rečeno nestručno pisan i ne obećava valjan rezultat. Ona nema prikazan i obrazložen metod za svaku vrstu, nije standardizovana, nema zakonski utemeljeno upustvo (ko skuplja podatke, radi obradu statistiku i sl.), isključuje državne insitucije koje se bave životnom sredinom i ne koristi za prebrojavanje ni jednu od biološki prihvatljivih metoda (kvalitativna, kvantitativna, semikvantitativna, kvadratna, transektna i sl.).

Trebate razumjeti da je pitanje nezavisnog prebrojavanja divljači, državni projekat i pitanje za koje Ministarstvo samostalno ili preko finansijskih institucija, mora obezbijediti značajna finansijska sredstva i uložiti najmanje dvije godine vremena, kroz četiri sezonska brojanja i najmanje dvije godine praćenja stanja (a i ovo je malo) nakon čega se može raditi plan razvoja lovstva, uz sprovođenje strateške procjene uticaja na životnu sredinu.

Uz to a prije metodologije se mora izraditi elaborat sa akcionim planom i upustva i sve ono prethodno pobrojano, što obezvređuje svako dalje komentarisanje samog Nacrta metodologije", navodi se u pismu.

Istakli su da ne pristaju ni na kakve pregovore i da odbacuju svako dalje planiranje prebrojavanja i monitoringa divljači, dok se ne pristupi izmjeni zakona o divljači i lovstvu prema preporukama Savjetodavnog tijela za regulatornu reformu i unapređenja poslovnog ambijenta, izmjene i izrade neophodni podzakonski akti i NVO ne prihvati kao ozbiljan partner.

Bonus video: