Milivojević ogorčen na Vladu: Naši predlozi ih ne zanimaju

"Predstavnici Vlade su pokazali nespremnost da nastavimo dijalog i zajednički doprinesemo prepoznavanju aktivnosti koje će doprinositi boljem položaju i životu LGBT osoba”
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2014. 18:40h

Direktor LGBT Foruma Progres i član Vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije Stevan Milivojević rekao je da je na posljednjoj sjednici to tijelo bez saglasnosti predstavnika civilnog sektora usvojilo Akcioni plan za primjenu nacionalne LGBT strategije. Otvorenom kritikom na račun ponašanja Vladinih predstavnika u Savjetu, koji vodi premijer Milo Đukanović, Milivojević se pridružio većini kolega iz nevladinog sektora, koji već duže oštro kritikuju praksu rada ovog važnog tijela.

"Predstavnici Vlade su pokazali nespremnost da nastavimo dijalog i zajednički doprinesemo prepoznavanju aktivnosti koje će doprinositi boljem položaju i životu LGBT osoba”, rekao je Milivojević “Vjestima”.

On je pohvalio napore Vlade da konsultuju LGBT zajednicu i civilno društvo, ali je napomenuo da je više desetina ozbiljnih predloga ostalo bez podrške predstavnika države u Nacionalnom timu za praćenje primjene LGBT strategije:

Milivojević je kazao da je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović na sjednici minimizirao i pokušao devalvirati pravosnažne sudske presude u vezi sa diskriminacijom u obrazovanju i da je spriječio svaki mogući napredak Crne Gore u oblasti udžbeničke politike i ravnopravnog, vidljivog, tretmana ljudskih prava LGBT osoba

Tu informaciju su, ipak, izostavili iz Vlade, prilikom obavljivanja saopštenja sa sjednice prošlog ponedjeljka. “Takav postupak Vlade zabrinjava i razočarava i predstavlja ozbiljan korak unazad. To doprinosi gubljenju pažljivo građenog povjerenja, obesmišljavanju dosadašnjih rezultata i napora, ali i uništavanju stečenog kredibiliteta Crne Gore na polju LGBT inkluzije”, smatra Milivojević.

On kaže da većina predloga LGBT zajednice nije predviđala bilo kakve troškove na strani Vlade, te da se ne može prihvatiti da pojedinci u državnim organima bolje poznaju probleme LGBT osoba od samih LGBT osoba: “Odbiti ono što ne proizvodi trošak bilo koje vrste predstavlja čistu opstrukciju i demagogiju”.

Članovi savjeta u ime vlasti su ministri Duško Marković, Predrag Bošković, Suad Numanović, Miodrag Radunović, Slavoljub Stijepović, savjetnik Jovan Kojičić i predstavnica Saveza sindikata Slavica Jauković.

Stijepović nas je ponizio i uvrijedio

Milivojević je kazao da je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović na sjednici minimizirao i pokušao devalvirati pravosnažne sudske presude u vezi sa diskriminacijom u obrazovanju i da je spriječio svaki mogući napredak Crne Gore u oblasti udžbeničke politike i ravnopravnog, vidljivog, tretmana ljudskih prava LGBT osoba.

„Njegovo izlaganje me je ponizilo i uvrijedilo. Zbog toga ga niko nije opomenuo niti je iskazao žaljenje zbog desetak drugih primjera uznemiravanja LGBT učenika, govora mržnje i prebijanja. Ministar je odbio da se započne proces promjena u obrazovanju i time potvrdio da je LGBT inkluzija, u tom sektoru, bar trenutno, nepoželjna”, kazao je on, dodajući da u Akcionom planu nije posvećena pažnja uspostavljanju tolerantnijih škola. „Umjesto blagovremene prevencije, Vlada će, do daljeg, stotine hiljada eura godišnje trošiti na jednosatne povorke ponosa”, upozorio je Milivojević.

Pored njega, u ime NVO u Savjetu su Milan Šaranović (EKVISTA), Daliborka Uljarević (CGO) i Biljana Alković (Institut socijalne inkluzije).

Bonus video: