Nikšić: Komisija za sprječavanje sukoba interesa organizovala seminar

„Konflikt interesa jeste jedna od prvih i osnovnih nosilaca i karika u lancu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala"
1 komentar(a)
Slobodan Leković, Seminar, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Slobodan Leković, Seminar, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.04.2014. 13:59h

Za lokalne javne funkcionere opština Nikšić, Plužine i Šavnik, sudije, tužioce, državne javne funkcionere, predstavnike NVO i mediji danas je Komisija za sprječavanje sukoba interesa organizovala edukativni seminar, prvi u nizu koji će se organizovati ove godine.

Dr Slobodan Leković, predsjednik Komisije, podsjetio je da se slični seminari organizuju već desetak godina, i to 10-12 godišnje, na različitim mjestima i za različite kategorije funkcionera, a da je bitno što istima prisustvuju lokalni funkcioneri koji čine 61 odsto javnih funkcionera Crne Gore.

„Konflikt interesa jeste jedna od prvih i osnovnih nosilaca i karika u lancu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ako ta karika zarđa onda ulazimo u zonu korupcije, ako ta zarđa u zonu kriminala, a ako i ta zarđa ulazimo u zonu terorizma. Moraju sve ove karike biti jake da bi borba protiv korupcije i organizovanog kriminala bila što uspješnija, što je i uslov za ulazak u EU“, kazao je Leković.

Podsjetio je da je Crna Gora potpisala 11 Memoranduma o saradnji sa zemljama iz okruženja i da seminarima uvijek prisustvuje neko od gostiju koji imaju priliku da prenesu iskustva iz svoje zemlje. Danas je to uradila Sofka Pejovska Dojčinovska, generalni sekretar Agencije za antikorupciju koja je pričala o iskustvima Makedonije.

Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić, kazao je da bi zakoni i ostali propisi zaživjeli u praksi neophodno je i onima na koje se odnose ali i širokoj javnosti približiti teorijsko tumačenje osnove sukoba interesa, pojmove javnog i privatnog interesa, ali i tumačenja hipotetičkih situacija koje mogu predstavljati povredu normi.

„Lokalna uprava Nikšića usvajanjem i primjenom etičkih kodeksa kao i Akcionog plana za borbu protiv korupcije kreira ambijent koji će smanjiti mogućnost pojave koruptivnih i radnji koje se mogu okarekterisati kao sukob interesa“, kazao je Grbović.

Sonja Nikčević, predsjednica SO Nikšić, kazala je da ima utisak da su najčešći uzroci kršenja obaveza jedna doza nemara i neshvatanja ozbiljnosti ove problematike, a ne zbog neke zle namjere, i da bi dobro bilo da reagujemo brže i operativnije kako ne bi kažnjavali namjeru koja nije zla, a na vrijeme ispravili nemar.

Dr Mersad Mujević direktor Uprave za javne nabavke pričao je o javnim nabavkama i konfliktu interesa, dok je Ivo Đoković govorio o vođenju postupka pred Komisijom. Maja Karas Bošković je predstavila preporuke Evropske komisije i izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, dok je Snežana Bubanja učesnike seminara upoznala sa ograničenjima u vršenju javnih funkcija, primanju i evidenciji poklona.

Bonus video: