Komar poziva Ivanovića: Da vidimo prvo koliko ima divljači

Komar od ministra traži da svoju verziju tog dokumenta, kojim bi trebalo da se uredi oblast u kojoj godinama vlada nered
81 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 17:07h

Izvršni direktor Centra za edukaciju i monitoring za životnu sredinu Radovan Komar pozvao je ministra poljoprivrede Petra Ivanovića da povuče dokument “Metodologija za monitoring divljači, vođenje evidencije, ustanovljavanje bioloških pokazatelja usklađenosti divljači sa životnom sredinom i metodologija za ocjenjivanje štete od divljači i na divljači”.

Komar od ministra traži da svoju verziju tog dokumenta, kojim bi trebalo da se uredi oblast u kojoj godinama vlada nered, opozove i da se pristupi ozbiljnoj izradi nove, čemu bi prethodile ozbiljne pripreme i analize.

“Predlažem da što prije pristupite izvršenju obaveza iz Zakona o divljači i lovstvu i stvorite uslove za formiranje infromacionog sistema i ustanovljavanje centralne lovne evidencije. Istovremeno da stvorite uslove za izradu kredibilnih katastara lovišta (nacionalnih parkova) kao neophodnih upravljačkih dokumenata i koncesionih akata, o stanju fizičkih i bioloških resursa u njima”, piše u Komerevom pismu Ivanoviću.

Komar sugeriše da ni u primisli nema ideja da se kreće u izradu programa razvoja lovstva, a da se prije toga ne sprovede “kredibilno inventarisanje fizičkih i bioloških resursa - divljači u lovištima, formira centralna lovna evidencija i donese novi zakon o lovstvu.

On poziva Ivanovića i da otkaže okrugli sto zakazan za 8. april.

Komar, kao i većina kritičara hosa u lovstvu, je mišljenja da bi prvo trebalo sagledati stanje na način što bi se utvrdilo koliko imamo divljači, nakon toga bi trebalo donijeti ozbiljne propise i na kraju, što nikako nije najmanje bitno, njih poštovati, da se ne bi dešavalo kao proteklih godina da se u lovištima automatskim oružjem ubijaju čak i plemente vrste divljači.

Bonus video: