I domaće NVO odbile učešće: Ne vidimo sebe u društvu Popovića

Saradnju, koju je trebalo da koordiniraju kolege iz Zagreba, odbili su CGO, Institut alternativa i Građanska alijansa
13 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 19:14h

Nakon što su pojedini regionalni partneri odbili saradnju sa Institutom za javnu politiku Vladimira-Bebe Popovića u sprovođenju projekta Evropske komisije, “Građanski odgovor na klijentelizam u medijima”, to su učinile i njihove crnogorske kolega, potvrđeno je “Vijestima”.

Hrvatska NVO “Partnerstvo za održivi razvoj”, koja je nosilac projekta, kontaktirala je kolege iz Crne Gore tražeći saradnika koji bi pravio kontratežu Popovićevu, poznatom po hajkama protiv nezavisnih medija i kritički nastrojenim nevladinim organizacijama u Crnoj Gori, ali im to nije pošlo za rukom. Krajem prošle godine, a zatim i početkom ove, oni su se obratitli Centru za građansko obrazovanje, Institutu alternativa, Građanskoj alijansi i još nekim NVO iz Podgorice, nudeći partnerstvo na projektu čiji je clj jačanje nezavisnih medija i novinara. Građanska alijansa, koju je predstavljao Darko Ivanović, bila postigla usmeni dogovor sa kolegama iz Hrvatske, ali su odustali saznavši da je Popovićeva NVO na listi partnera. GA ih je zatim, potvrđeno je “Vijestima iz te NVO, obavijestila da je za njih neprihvatljivo potpisivanje saradnje sa Popovićevim Institutom, čija se izložba “Riječ, slika, neprijatelj” i dalje prikazuje po crnogorskim opštinama. Saradnju je iz sličnih razloga odbila i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), iz koje je “Vijestima” rečeno da je tome najviše doprinijela prošlogodišnja konferencija i izložba “Riječ, slika i neprijatelj”, čija je svrha bila pokušaj diskreditacije crnogorskih nezavisnih medija.

Prije toga se i CGO, koji vodi Daliborka Uljarević, zahvalio na ponudi. “Uz uvažanje hrvatskih kolega, kao i nekih drugih iz regiona, koji su bili u toj fazi uključeni u projekat, ponudu smo odbili. Razlog tome je bio u činjenici da učestvuje Institut za javnu politiku iz Podgorice. Radi se o organizaciji sa kojom mi imamo suštinske i nepremostive razlike, kako u načinu rada tako i u vrijednosnom okviru i mi u toj konstelaciji odnosa nijesmo vidjeli sebe”, saopšteno je nezvanično “Vijestima” iz CGO.

Institut alternativa, na čijem čelu je Stevo Muk, učinio je isto, uz slično obrazloženje: “Partnerstvo sa Institutom za javnu politiku može da nanese štetu Institutu alternativa u pogledu svega što smo do sada uradili u izgradnji imidža nepristrasnog istraživačkog centra. Programska orijentacija dva instituta počiva na bitno drugačijim osnovama i mi ne želimo da se naše ime dovodi u vezu sa Institutom za javnu politiku u bilo kom kontekstu".

Projekat EU je hrvatska organizacija dobila uz partnerstvo sa Popovićevim Insitutom, koji i dalje ostaje glavni saradnik, dok se ostali traže. Nedavno se na mejling listama NVO sektora u Crnoj Gori pojavio ponovni poziv iz Hrvatske za partnerstvo.

EK je konkurs za projekat raspisala sredinom prošle godine, a grantovi su odobreni u septembru. Cilj projekta je jačanje nezavisnih medija i novinara kroz povezivanje sa kolegama iz regiona, ali i kroz konstruktivni dijalog sa vladama. NVO su imale mogućnost da konkurišu za jedan od dva potprojekta, a najniži predviđeni budžet za prvi je 290.000 eura, a najviši za drugi 600.000 eura.

EK je na prošlogodišnjem konkursu procijenila da nosilac projekta treba da bude hrvatska organizacija “Partnerstvo za društveni razvoj”, dok bi, osim Popovića, učestvovali još Asocijacija bosanskih novinara, Vesta, humanitarna organizacija iz BiH, makedonski Centar za medijske aktivnosti i rumunski Ekspertski forum. Na spisku je bio i BIRN, koji je odustao zbog Popovića.

Galerija

Bonus video: