Cetinje: Rekonstrukcija bolnice do juna

Iz Prijestonice kažu da se radi o investiciji vrijednoj oko 170 hiljada eura...
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 13:50h

Krajem prošle godine počela je rekonstrukcija najstarije crnogorske bolnice – “Danilo I” na Cetinju, koja bi trebalo da bude gotova do juna.

Rekonstrukcija stare bolnice, počela je simbolično u godini kada je obilježeno 140 godina njenog postojanja. Riječ je o objektu koji je decenijama bio u katastrofalnom stanju, a koji se inače nalazi na samom ulazu u grad, i predstavlja spomenik kulture.

Iz Prijestonice kažu da se radi o investiciji vrijednoj oko 170 hiljada eura, a novac čitav projekat zejednički finasiraju grad i UNDP.

Bolnica prije rekonstrukcije

Kako kaže portparol Prijestonice Miloš Prelević, ova zgrada će po završetku radova, biće još jedan ’štedljivi’ objekat na Cetinju.

"Rekonstrukcija je dio projekta „Beautiful Cetinje“, kroz koji ćemo bitno unaprijediti energetsku efikasnost objekata u istorijskom jezgru grada. Aktivnosti na projektu, koji realizujemo zajedno sa UNDP, počele su rekonstrukcijom bivšeg britanskog poslanstva, nastavljene su radovima na objektima u Njegoševoj ulici, a nakon stare bolnice „Danilo prvi“, slijedi rekonstrukcija još jednog prepoznatljivog cetinjskog zdanja – bivšeg ruskog poslanstva", kaže Prelević.

On dodaje da očekuje da će kompletan posao biti gotov u prvoj polovini godine.

"Tokom dosadašnjih radova, na zgradi stare bolnice „Danilo prvi“ demontirana je stara stolarija, u potpunosti je obnovljena krovna konstrukcija, a ovih dana počela je i rekonstrukcija fasadnih površina. Do kraja radova, predstoji i montaža nove stolarije, koja je već u izradi", kaže Prelević.

Godinama je uz najavu rekosntrukcije,bilo spekulacija I oko toga, čemu će ta zgrada služiti kada bude završena. Jedan od prijedloga koje je figurirao, bilo je da se napravi muzej zdravstca.

"Namjena – i dalje nije precizno definisana. Na Prijestonici Cetinje i UNDP-u je da realizuju rekonstrukciju, a samu namjenu treba da odrede Ministarstvo zdravlja, OB „Danilo prvi“ i ostale zainteresovane strane, a gradska uprava spremna je da učestvuje i u tom procesu", zaključuje Prelević.

Izgrađena 1873.

Bolnicu “Danilo I” izgradio je knjaz Nikola 1873. godine, po projektu dr Frilleya, svog ličnog ljekara. Ime je dobila po Nikolinom prethodniku, knjazu Danilu. Novac za izgradnju obezbijeđen je prodajom darova donesenih knjazu na krštenje njegovog prestolonasljednika Danila.

Bolnica je rekonstruisana i značajno proširena 1912. Godine. Prema dostupnim podacima, bolnica je počela da radi 1875. godine, a prvi pacijenti bili su ranjenici iz hercegovačkog ustanka. Bila je kapaciteta 25-30 postelja. Prvi ljekar i upravnik bolnice bio je dr Valerije Tomić, iz Pučišća na Braču.

Bolnica je rekonstruisana i značajno proširena 1912. godine. Od osnivanja do Prvog svjetskog rata, u njoj je liječeno oko 20 hiljada bolesnika.

Bonus video: