Porto Montenegro: April u znaku istorije i džeza

Ove godine JAM se održava pod sloganom “East meets jazz”, a popularnu manifestaciju u brojnim gradovima Crne Gore organizuje NVO “Jazz Art” iz Podgorice
308 pregleda 0 komentar(a)
podmornica P-821 “Heroj”, Foto: Siniša Luković
podmornica P-821 “Heroj”, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.04.2014. 12:55h

Nautičko-turistički centar Porto Montenegro će do kraja ovog mjeseca prirediti više koncerata čime će doprinijeti obilježavanju aprila kao mjeseca poštovanja džeza (JAM).

Ove godine JAM se održava pod sloganom “East meets jazz”, a popularnu manifestaciju u brojnim gradovima Crne Gore organizuje NVO “Jazz Art” iz Podgorice.

Tako će u zgrad Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra biti održani koncerti popularnog njemačkog orkhestra “Backyard Ensemble” (13.aprila) i čuvenog sastava “Tigran Hamasyan Trio” (28.aprila).

“Koncertom pod nazivom “Veza klasike i džeza” učenici Muzičke škole Tivat i Muzičke škole “Vasa Pavić” iz Podgorice na svoj način će prezentovati ovaj muzički pravac nastao u SAD-u, poznat po upotrebi bluz nota, svinga, poliritmova i improvizacije. Koncert će biti održan u srijedu 30. aprila u 20 sati , takođe u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Osim ovog, učenici duvačkog odsjeka Srednje Muzičke škole iz Tivta održaće koncert 16. aprila u 20 sati, a ulaz na svaki od koncerata je besplatan.”- saopšteno je juče iz Porto Montenegra.April će u tivatskom nautičkom centru proteći i u znaku poštovanja pomorske istorije ovog kraja, pa će tako posjetiocima do kraja mjeseca na raspolaganju biti velika multimedijalna izložba “125 godina Arsenala”.

U spomen na isti datum 1928 godine kada su u Tivat uplovile prve jugoslovenske podmornice “Hrabri” i “Nebojša”, Porto Montenegro će 8.aprila za sve posjetioce omogućiti besplatan obilazak najatraktivnijeg ovdašnjeg muzejskog eksponata – velike dizel-električne podmornice P-821 “Heroj”.

“Okupljeni podmorničari, koji su nekada služili na “Heroju”, ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice, toga dana će posjetiocima prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto. Podmornica će 8.aprila biti otvorena od 9 do 17 sati.

Istog dana biće ponovo otvoreno i dječje igralište “Piratski brod”, koje je preseljeno pored Zbirke pomorskog nasljeđa, kada će najmlađi uživati u zabavi sa animatorima i uz slatko posluženje, a stariji na terasi kafeterije zgrade Zbirke pomorskog nasljeđa”- najavili su iz menadžmenta Porto Montenegra uz napomenu da će 17.aprila u njihovoj Zbirci biti obilježena i 73-godina potapanja razarača “Zagreb” i pogibije nardnih heroja Milana Spasia I Sergeja Mašere.

Kustos zbirke Dražen Jovanović i profesori tivatskih škola, tada će održati javni čas o dešavanjima u Boki Kotorskoj aprila 1941.Porto Montenegro će do kraja mjeseca prirediti i više sportskih dešavanja, među kojima i turnire u tenisu i kuglanju, kao i jedriličarsku regatu za brodove svih ORC klasa.

Bonus video: