BIRN Srbija napustio projekat jer neće sa Popovićem

Cilj je projekta, koji finansira EU, da dođe do jačanja nezavisnih medija kroz regionalno povezivanje
129 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2014. 19:09h

Neizvjesno je na koji način će se realizovati projekat Evropske komisije (EK) "Građanski odgovor na klijentelizam u medijima”, u kome je trebalo da učestvuju NVO iz šest zemalja regiona, jer dio odabranih organizacija ne želi da rade sa partnerom iz Crne Gore - Institutom za javnu politiku, na čijem je čelu Vladimir Beba Popović. Prema informacijama “Vijesti”, renomirana Balkanska istraživačka mreža (BIRN), koju vodi Gordana Igrić iz Beograda, odbila je da bude u projektu sa Popovićevom organizacijom, čemu je najviše doprinijela prošlogodišnja konferencija i izložba u Podgorici pod nazivom “Riječ, slika i neprijatelj”, čija je svrha bila pokušaj diskreditacije crnogorskih nezavisnih medija.

Dragana Žarković -Obradović iz BIRN-a potvrdila je “Vijestima da su napustili projekat, dok se ostali učesnici projekta raspituju da li bi neka crnogorska NVO prihvatila učešće, kako bi se napravila kontrateža Popovićevom Institutu. EK je konkurs za projekat raspisala sredinom prošle godine, a grantovi su odobreni u septembru. Cilj projekta je jačanje nezavisnih medija i novinara kroz povezivanje sa kolegama iz regiona, ali i kroz konstruktivni dijalog sa vladama. Projekat je trebalo da rezultira i izradom indeksa klijentelizma u medijima.

NVO su imale mogućnost da konkurišu za jedan od dva potprojekta, a najniži predviđeni budžet za prvi je 290.000 eura, a najviši za drugi 600.000 eura. EK je na prošlogodišnjem konkursu procijenila da nosilac projekta treba da bude hrvatska organizacija “Partnerstvo” za društveni razvoj, dok bi, osim Popovića i BIRN-a, učestvovali još Asocijacija bosanskih novinara i Vesta, humanitarna organizacija iz BiH, makedonski Centar za medijske aktivnosti i rumunski Ekspertski forum.

Šef Odsjeka za civilno društvo, medije i istraživanja EK Nikola Berolini potvrdio je za “Vijesti” da je upoznat sa neslaganjem pojedinih organizacija da sudjeluju u projektu sa Popovićevom NVO: "Informisani smo da je BIRN Srbija poslao pritužbu koordinatoru projekta, organizaciji iz Hrvatske. Pretpostavljamo da će koordinator i ostali partneri u projektu naći model saradnje sa crnogorskim Institutom. Uostalom, svaka organizacija mora potpisati partnerstvo. Neki od partnera ne vide način da sarađuju jedni sa drugima i trebalo bi da procijene da li žele da napuste prtnerstvo. Komisija se ne može miješati u to”.

Popović je, osim kao organizator, akter i inspirator prljave hajke na crnogorske nezavisne medije, poznat i po tome što je u spetembru prošle godine ispred svoje NVO napao novinara i fotoreportera “Vijesti”. Direktor hrvatske NVO, koja je nosilac projekta, Munir Podumljak nije odgovorio na pitanja na koji način misli da prevaziđe trenutnu situaciju.

Bertolini tvrdi da je konkurs bio regularan

Bertolini je istakao da je upoznat sa dešavanjima u oblasti medija u Crnoj Gori, kao i onima na konferenciji “Riječ, slika i neprijatelj”:

“Znam da je crnogorska medijska scena snažno podijeljena na dva bloka – provladin i opozicioni, a upoznat sam i sa polemikama u toku i nakon pomenute konferencije”. On je odbacio mogućnost da se poništi konkurs “jer je sproveden po pravilima EK” i napominje da je pravilnik “ostavio mogućnost svim medijskim organizacijama Crne Gore i drugih zemalja koje ispunjavaju uslove da se prijave”.

“Štaviše, u sklopu istog konkursa, a na drugom projektu, partner je crnogorski Institut za medije”, kazao je on.

Bonus video: