Probali patrolama da sačuvaju ribu

Propisima koji regulišu izdavanje vodotoka pod koncesije namjerno nema nekih ribljih vrsta, da bi bageri mogli nesmetano da kopaju po koritima rijeka
8 komentar(a)
Za vode Podgorice, Foto: Boris Pejović
Za vode Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2014. 10:47h

U namjeri da zaštiti riblji fond u rijekama Podgorice grupa mladih ribolovaca osnovala je NVO “Za vode Podgorice”, čiji je cilj, kako kažu, da se uvede red u ovoj oblasti. Da bi zaštitili riblji fond u vodotocima glavnog grada ovi ribolovci su proteklih dana organizovali patrole koje upozoravaju pecaroše da je u toku zabran i da na taj način krše zakon. I pored toga pecaroši su na svakom koraku pored Morače.

“Mi smo građanska inicijativa čija je namjera da se posebno bori protiv organizovanog krivolova. Krivični zakonik u članu 182 to djelo karakteriše kao teško i prijeti kaznom od šest mjeseci zatvora. I pored toga i iako je u toku zabran na rijekama Podgorice svaki dan možete vidjeti ribolovce”, kažu u ovoj NVO koju vodi Ivan Rakočević.

U toku je javni poziv za izdavanje koncesija na crnogorske rijeke. Iz jednog dijela ribolovačke javnosti već je upozoreno na nedorečenosti tog oglasa. Jedna od glavnih primjedbi je to što se jednom koncesionaru daju sve rijeke u jednoj opštini. Upozorava sa na haos u ovoj oblasti: krivolov, lov strujom i dinamitom. Ministarstvo poljoprivrede se oglušilo o kritike i raspisalo oglas za izdavanje rijeka pod koncesije.

“Iz nedovoljno dobrog Zakona o slatkovodnom ribarstvu (2007) proističu i podzakonski akti iste takve vrijednosti. Ribolovna osnova koja je glavni dokument za ovu oblast, makar za opštinu Podgorica, urađena je davno i prošao joj je rok važenja. U međuvremenu zbog opšte ekspanzije krivolova, zbog nepostojanja čuvarske službe, bitno je smanjen tada inventiran riblji fond. Zbog toga mi tražimo da se riblji fond stavi pod zaštitu i počne sa izradom nove ribolovne osnove”, kažu u NVO “Za vode Podgorice”.

U toj NVO ukazuju da u propisima koji regulišu izdavanje vodotoka pod koncesije namjerno nema nekih ribljih vrsta, da bi bageri mogli nesmetano da kopaju po koritima rijeka.

“Posebno je problematično što na listi, koja je dio oglasa za koncesije, zakonodavac nije stavio dvije najplemenitije i ugrožene salmonidne vrste: glavaticu (Salmo marmoratus) i zetsku mekousnu pastrmku (Salmo obtusirostris Zetenzis), koja je endem”, ističu u ovoj NVO.

Oni, između ostalog, predlažu da se organizuje obuka i licenciranje lovočuvara.

Lovi se kao da nije zabran

Iako nije mnogo bolje stanje ni u ostatku države za sada su se jedino na noge digli ribolovci iz Podgorice.

“Skoro mjesec smo danonoćno pored vode da bismo suzbili krivolov. Imamo veliku podršku građana. Nadamo se da će ubrzo biti formirana profesionalna služba ribočuvara jer smo trenutno izloženi ozbiljnim opasnostima u susretima sa organizovanim bandama krivolovaca koji noću strujom i podvodnim puškama ubijaju plemenite vrste ribe”, kaže Ivan Rakočević, koordinator “Eko patrola” za Moraču i Cijevnu.

Dok smo sa njima razgovarali ispod mosta Vaka Đurovića i uzvodno i nizvodno smo vidjeli ribolovce, iako je i toku ribolovni zabran.

Bonus video: