Numanović otvorio seminar o rodnom budžetiranju

„Rodna ravnopravnost podrazumijeva ravnopravno učešće muškaraca i žena u svim oblastima javnog i društvenog života"
113 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.03.2014. 17:24h

Pretpostavka da u jednom društvu postoje jednake mogućnosti za žene i muškarce, osnova je oblasti rodnog budžetiranja, saopšteno je iz Minisatsrtva za ljudska i manjinska prava.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović otvorio je danas dvodnevni seminar na temu rodnog budžetiranja.

„Rodna ravnopravnost podrazumijeva ravnopravno učešće muškaraca i žena u svim oblastima javnog i društvenog života. Pretpostavka da u jednom društvu, zajednici, organizaciji, postoje jednake mogućnosti za žene i muškarce osnova je oblasti rodnog budžetiranja“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su ukazali da rodno odgovorno budžetiranje znači primjenu rodne analize na javne budžete.

„Nesumnjivo je da neravnopravnost polova i dalje ima uticaja na sve životne sfere. Čini se sve jasnijom potreba za novim pristupima, strategijama i metodama. Rodna ravnopravnost predstavlja primjenu orodnjavanja u budžetskom procesu“, dodaje se u saopštenju.

Budžeti, kako se navodi, nisu rodno neutralni.

„Javni budžeti svode politike na novčane mjere i odraz su političkih prioriteta. Rodno budžetiranje ne znači poseban budžet samo za žene, već budžet u čijem su fokusu ljudi“, ukazali su iz Ministarstva.

U saopštenju se kaže da je Australija 1984. godine prva inicirala rodno budžetiranje.

„Primjer Australije u podizanju svijesti građana bitna je referenca za inicijative u vezi sa rodnim budžetiranjem koje su potom uslijedile. Cilj rodnog budžetiranja jeste širenje budžetske politike perspektivom rodne ravnopravnosti“, rekli su iz Ministarstva.

Kako se navodi, na seminaru će žene predstavnice opština u Crnoj Gori, učiti od ekspertkinja o toj oblasti i pokušati da u okviru svojih lokalnih samouprava podstiču višestruki potencijal žena i muškaraca u korist razvoja i poboljšanja kvaliteta svakodnevnog života.

Bonus video: