Odabrani učesnici programa Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost

To je osma generacija nagrađenih novinara
0 komentar(a)
Pisaća mašina,, Foto: Shutterstock
Pisaća mašina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2014. 16:31h

Komisija Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost odabrala je deset učesnika ovogodišnjeg programa stipendiranja, koji će dobiti dvije hiljade eura, ali i isto toliki iznos za troškove putovanja i istraživanja.

To je osma generacija novinara nagrađenih kroz inicijativu koju podržavaju ERSTE Fondacija, Fondacija za otvoreno društvo i BIRN.

Iz tih organizacija saopšteno je da su na konkurs stigle 162 prijave.

“Učesnici ovogodišnjeg programa stipendiranja su Jeta Abazi, Kosovo, Borjana Džambazova, Bugarska,

Konstantinos Kalergis, Grčka ,Marija Knežević, Hrvatska, Branko Krivokapić, Crna Gora, Tanja Matić, Srbija, Marija Mitevska, Makedonija, Dragana Pećo, Srbija, Lina Vdovi, Rumunija, Krasimir Jankov, Bugarska”, navodi se u saopštenju.

Oni će dobiti finansijska sredstva i profesionalnu podršku da sprovedu prekogranično istraživanje i kreiraju analitičke priče koje će biti objavljene do kraja godine.

“Stipendisti će rad na projektima početi u aprilu, nakon prvog zajedničkog skupa u Beču. Odabrani novinari će dobiti stipendiju u od dvije hiljade eura, kao i dodatnih dvije hiljade za troškove putovanja i istraživanja. Takođe će učestvovati u međunarodnim seminarima za razvoj karijere i dobiti kontinuirano mentorstvo za priče na kojim će raditi”, kaže se u saopštenju.

Finalni članci biće objavljeni na engleskom i na lokalnim jezicima u istaknutim regionalnim i međunarodnim medijima.

Pored toga, najbolja tri teksta će dobiti nagrade od četiri, tri i hiljadu eura.

Cilj Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost je pospješivanje kvalitetnog izvještavanja, regionalno povezivanje novinara i poboljšanje uravnoteženog izvještavanja o temama koje su od ključne važnosti za čitav region i Evropsku uniju.

Komisija za odabir, sačinjena od sedam iskusnih medijskih profesionalaca iz Balkana i Evrope, procjenjivala je prijave na osnovu relevantnosti, izvodljivosti i originalnosti predloga, kao i na osnovu profesionalnih kvalifikacija prijavljenih novinara, njihove motivacije i novinarskog pristupa.

Bonus video: