Na osnovu prijava građana izrečeno preko 270.000 eura kazni

Prikupljanje novca koji će biti uložen u ostale projekte sa liste predloga prema osvojenom broju glasova nastavlja se do 1. maja
88 pregleda 0 komentar(a)
5 eura, Foto: Shutterstock
5 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2014. 13:30h

Inspekcijske službe su, postupajući po prijavama građana dostavljenim u okviru projekta borbe protiv sive ekonomije do sada obavile više od 800 kontrola i izrekle preko 270 hiljada eura kazni za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da je odlukom Vlade polovina novca opredijeljena za ulaganje u projekte od društvenog značaja, za koje su podnosioci prijava mogli glasati od 1. februara do danas.

“Od ukupno 397 glasova, najviše je osvojio projekat nabavke gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, ukupno 156 glasova. Slijedi projekat opremanja i uređenja dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav, sa 79 glasova”, kazali su iz Ministarstva.

U realizaciju ta dva projekta biće uloženo po 50 hiljada eura, kako je predviđeno pravilima kampanje.

Ministarstvo će, u cilju realizacije tih projekata, obezbijediti odgovarajuća budžetska sredstva i sa navedenim institucijama potpisati ugovore u kojima će biti jasno precizirani rokovi za nabavku potrebne opreme, odnosno izvođenje radova.

Iz Ministarstva su podsjetili da je kampanja "Budi odgovoran, Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%" ujedinila državne institucije, civilni sektor i građane u borbi protiv te negativne društvene pojave.

“Jedan od pokazatelja uspješnosti projekta je i taj da je za nešto više od tri mjeseca Android i iPhone aplikaciju Budi odgovoran, koja je razvijena na Elektrotehničkom fakultetu, preuzelo oko 1,8 hiljada građana”, navodi se u saopštenju.

Prikupljanje novca koji će biti uložen u ostale projekte sa liste predloga prema osvojenom broju glasova nastavlja se do 1. maja.

“Ukoliko se sadašnji trend učešća građana u kampanji nastavi, očekuje se da uskoro budu prikupljena i sredstva za treći projekat, uređenje Ćemovskog polja, koji su inicirale nevladine organizacije Green Home i Ozon. Ukupna vrijednost tog ulaganja je 50 hiljada eura, a do sada je obezbijeđeno preko 35 hiljada EUR”, precizirali su iz Ministarstva.

Kampanja se realizuje u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije koji se sprovodi u saradnji crnogorske Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Bonus video: