Transrodne osobe u Crnoj Gori postoje: I mi plaćamo račune, porez...

"Pozivamo sve trans osobe da nam se priključe da se zajedno izborimo za svoja prava"
211 pregleda 5 komentar(a)
transrodna osoba, transgender, LGBT, Foto: Shutterstock
transrodna osoba, transgender, LGBT, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2014. 13:04h

Današnji dan, 31. mart, je u svijetu obilježen kao Međunarodni dan vidljivosti trans osoba. Naizgled, u Crnoj Gori ovaj dan ne posjeduje nikakav značaj, jer ovdje transrodne osobe “ne postoje”, istaknuto je iz Trans grupe Queer Montenegro u otvorenom pismu Ministarstvu zdravlja i Vladi Crne Gore. On traži od države da ispuni obavezu prema transrodnim osobama i slova na papiru pretvori u djelo.

"U našoj zemlji većina građana koji svakog dana idu na posao kako bi prehranili sebe i porodicu, rade čitav dan, i razmišljaju kako da plate račune koji premašuju njihovu zaradu, ne znaju šta znači slovo „T“ na kraju dobro poznate „LGBT“ skraćenice, niti ih zanima. Oni znaju samo da im smetaju svi iz tog korpusa, i da ne žele još o nama da razmišljaju“, saopšteno je iz ove grupe.

Međutim, ističu oni, transrodne osobe u Crnoj Gori postoje.

"Istina, ne vidljivo. A zbog čega je tako? Zato što smo mi oni koje čudno gledaju na ulici pitajući se „je li ovo muško ili žensko“, mi smo oni koje zovu „muškarac obučen kao žena“ ili „žena što hoće da bude muškarac“, oni za koje pitaju „pa šta je OVO?“, navodi se u pismu grupe.

Oni dodaju da veliki broj njih krši patrijarhalne rodne norme koje su im nametnute godinama, i osjeća lance tih normi, koji ograničavaju slobodu izražavanja, slobodu da budu, kako su istakli, ono što jesu.

"Onog trenutka kad pokušamo da pređemo granicu tih rodnih pravila, bivamo kažnjeni, diskriminisani i izloženi najrazličitijim vidovima nasilja - kada odbijamo da nosimo odjeću koja nam je propisana zbog pola u kojem smo rođeni, kada odbijamo da koristimo javni toalet na kojem su jasne polne oznake, kada odbijamo da se šminkamo, ili pak, želimo da se šminkamo, kada biramo svoje partnere, kada biramo svoj život! Ove „sitnice“ su razlog zbog kojih svakodnevno mi, transrodne osobe, trpimo diskriminaciju i nasilje, a često i gubimo život“, saopšteno je iz grupe.

Zbog toga, kako su naglasili, transrodne osobe žele da se bore.

"Mi se borimo za sopstvenu slobodu, slobodu da izrazimo svoj identitet. Želimo pravo da odlučujemo o sopstvenom tijelu, pravo koje nam uskraćuju razne političke i medicinske norme, koje su postavile niz uslova koje mi moramo ispoštovati kako bi imali slobodan život“, naglašeno je iz Trans grupe.

Prema njihovim riječima, i oni su ravnopravne osobe, kao i svi građani crnogorskog društva, i žele biti tako i tretirani.

"Iako je situacija takva kakva jeste, ne znači da namjeravamo da ostanemo nevidljivi. Sada kažemo – mi postojimo i dio smo društva kao i svi ostali“

Oni traže od države da ispuni obavezu prema transrodnim osobama i slova na papiru pretvori u djelo.

"Država je 7. marta 2012. godine donijela zakon kojim se obavezala da pokriva 80 odsto troškova procesa prilagođavanja pola iz medicinskih razloga. Međutim, ovaj zakon još uvijek ne može biti sproveden u djelo jer do danas nije donesen protokol koji omogućava korištenje ovog prava u praksi. Mi, transrodne osobe, već dvije godine čekamo protokol koji će nam poboljšati dostupnost zdravstvenom sistemu. Vrijeme za čekanje je isteklo! Naša prava nisu manje bitna od drugih prava i dodatna stvar kojom će se trgovati radi lakšeg ulaska u EU“, kazali su u grupi.

Oni daju odgovor i zašto su transrodne osobe nevidljive u crnogorskom društvu.

"Iako je situacija takva kakva jeste, ne znači da namjeravamo da ostanemo nevidljivi. Sada kažemo – mi postojimo i dio smo društva kao i svi ostali“, naglašeno je iz grupe.

Oni pozivaju ministra zdravlja Miodraga Radunovića da utiče na konačnu finalizaciju teksta protokola i da ne dozvoli da se na taj dokument čeka još do kraja ove godine.

"Što je najvažnije, ovim putem pozivamo sve trans osobe, kao i sve one koji osjećaju svoj rodni identitet drugačijim od onog nametnutog tradicionalnim normama, da nam se priključe da se zajedno izborimo za svoja prava“, poručeno je iz Trans grupe.

Bonus video: