Zeković: Brine što srednjoškolci prednjače u nasilju nad LGBT osobama

Prema njegovim riječima, i pored nekih ohrabrujućih početnih koraka, u oblasti obrazovanja još nema ozbiljnih i održivih inicijativa
88 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.03.2014. 17:12h

Član Nacionalnog tima za praćenje implementacije LGBT Strategije, Aleksandar Zeković, apelovao je na ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da napravi odlučne reformske i istorijske korake koji će omogućiti sistemske i društvene promjene kada je riječ o položaju LGBT populacije.

Zeković je u otvorenom pismu Stijepoviću naveo da je Vlada, prepoznajući višedecenijski problem društvenog neprihvatanja LGBT zajednice, usvojila posebnu LGBT politiku, i da Strategija za unaprjeđenje kvaliteta života LGBT osoba predstavlja ozbiljan plan koji uključuje niz programskih mjera u oblasti obrazovanja.

"Svakodnevni govor mržnje i nasilje, diskriminacija i isključivanje, brojni incidenti, otpor postojanju, vidljivosti i javnom djelovanju LGBT zajednice ističu, rekao bih, primarnu ulogu i odgovornost resora koji, još uvijek, vodite", kazao je Zeković.

Prema njegovim riječima, i pored nekih ohrabrujućih početnih koraka, u oblasti obrazovanja još nema ozbiljnih i održivih inicijativa koje će dugoročno pomoći društvu ali i LGBT osobama.

"Postoji niz činjenica, uključujući i pravosnažne sudske presude, da se u nekim školama sprovodi i diskriminacija. Uz iznijeti LGBT partikularizam javno je sve vidljivije ukupno nasilje u našim školama", kazao je Zeković.

"Posebno zabrinjava ignorisanje činjenice, s profesionalne strane, o dominantnom učešću srednjoškolske omladine u aktima nasilja prema LGBT osobama", smatra Zeković.

Na snazi je, kako je naveo, i školska kultura koja probleme LGBT učenika zapostavlja i ismijava.

"Postoji niz činjenica, uključujući i pravosnažne sudske presude, da se u nekim školama sprovodi i diskriminacija. Uz iznijeti LGBT partikularizam javno je sve vidljivije ukupno nasilje u našim školama", kazao je Zeković.

On je rekao da je izostao odgovor Ministarstva prosvjete odgovarajućim školskim inicijativama i programima za prevenciju i sprečavanje nasilja bilo koje vrste.

"U veoma ozbiljnoj situaciji, neprihvatljivo je da se aktivnosti Ministarstva prosvjete svode isključivo na ono što, svojim naporom, preduzima i obezbjeđuje civilno društvo", ocijenio je Zeković.

"Žao mi je, upravo zbog mog povjerenja i poštovanja prema Vama, ukoliko Vi lično tolerišete obesmišljavanje ranijih dobrih koraka Crne Gore i održavanja postojećeg, lošeg, stanja", naveo je Zeković u pismu Stijepoviću

On smatra da se puno toga može raditi i postići sa već raspoloživim resursima i u okviru već definisanih plata.

"Očekivane društvene promjene na polju obrazovanja i LGBT inkluzije ne smiju i ne mogu zavisiti, i isključivo se oslanjati, na strane donacije. To nije dobro i takav pristup potvrđuje tezu da ljudska prava LGBT osoba nisu sistemski integrisana", upozorio je Zeković.

Posebno, kako je naveo, zabrinjava nespremnost da se tokom životnog vijeka vladine LGBT politike pristupi inoviranju postojećih i produkciji novih udžbenika koji će, uz sve ostalo, ravnopravno uključiti i prepoznati LGBT dimenziju.

Prema njegovim riječima, napori koji su svojevremeno pozitivno prepoznati, i na međunarodnom nivou, danas blijede i gube smisao.

"Žao mi je, upravo zbog mog povjerenja i poštovanja prema Vama, ukoliko Vi lično tolerišete obesmišljavanje ranijih dobrih koraka Crne Gore i održavanja postojećeg, lošeg, stanja", naveo je Zeković u pismu Stijepoviću.

On je naglasio da se u obrazovanju stvari ne smiju raditi nepromišljeno i ishitreno, i da je to proces koji mora uključiti sve aktere, bez obzira na njihove polazne stavove i vrijednosti.

"Na organizaciju, i otklanjanje posljedica, dvije prošlogodišnje povorke ponosa ukupno je izdvojeno između 150 hiljada i 170 hiljada eura", kazao je Zeković.

"Zato su koraci koji će otvoriti proces neophodni sada. Tako je moguće da, za par godina, proizvedemo prve rezultate - bar nekoliko inoviranih udžbenika i bar nešto smanjenu društvenu homofobiju", smatra Zeković.

On je podsjetio da je Crna Gora u praksi dokazala spremnost da omogući javna okupljanja LGBT osoba, što je, pored političke i profesionalne spremnosti, pokazala i dodatnim budžetskim izdvajanjem.

"Na organizaciju, i otklanjanje posljedica, dvije prošlogodišnje povorke ponosa ukupno je izdvojeno između 150 hiljada i 170 hiljada eura", kazao je Zeković.

On smatra da će blagovremena, i mnogo manja ulaganja u obrazovanje pomoći da prestane potreba za tolikim policijskim angažovanjem, smanjiće se otpori i nasilje ali i prestatiti potreba za tolikim budžetskim i drugim troškovima.

"U izbornom ste procesu koji vjerujem da će Vas, bez obzira na krajnji rezultat lokalnih izbora u Podgorici, odvesti s pozicije ministra prosvjete. Zato sada apelujem na Vas, i ohrabrujem Vas da, još za mandata, učinite odlučne reformske i istorijske korake koji će omogućiti da za nekoliko godina vidimo prve rezultate potrebnih sistemskih i društvenih promjena", naveo je Zeković.

On je poručio Stijepoviću da će zbog toga imati punu podršku svih profesionalaca u obrazovnom sistemu, demokratske i međunarodne javnosti, ali i LGBT zajednice koja stasava i postaje vidljiva.

Bonus video: