Most na Rijeci Crnojevića među značajnim mostovima

Osim Bogdanovića, Forumu su prisustvovali i gradonačelnici Berata, Loveča, Struge, te predstavnici Mostara, te generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova
0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Mostovi Balkana govore, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Mostovi Balkana govore, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 30.03.2014. 12:50h

Prijestonica Cetinje i njen gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, predstavljali su Crnu Goru na međunarodnom forumu u okviru programa “Mostovi Balkana govore”, koji je u organizaciji UNESCO održan u albanskom gradu Beratu.

Riječ je o trećem forumu u sklopu tog programa, u kome participira 12 gradova na čijim se teritorijama nalaze prepoznatljivi mostovi od izuzetnog istorijskog značaja, a među kojima je i Prijestonica Cetinje – odnosno most na Rijeci Crnojevića.

Bogdanović je kazao da ovaj koncept prema kojem se 12 balkanskih gradova, prepoznatljivih po starim, istorijski dragocjenim mostovima, uvezuju kroz umjetnost, pri čemu zajednički šalju poruku o značaju kulturnog nasljeđa - predstavlja dobro osmišljenu ideju.

On je uputio poziv gradovima učesnicima da intenzivnije sarađuju, jer, kako je istakao - kultura je oblast koja povezuje.

Osim Bogdanovića, Forumu su prisustvovali i gradonačelnici Berata, Loveča, Struge, te predstavnici Mostara, te generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova.

U susretu sa Bokovom, Bogdanović je kazao da je UNESCO već prepoznat kao posvećen partner Balkana i svega što simbolizuje njegovu tradiciju, kulturu i istorijski identitet oličen u dragocjenom nasljeđu.

Na konferenciji su razmatrana i pitanja kako da kultura i kulturna industrija budu ključni faktor urbanog razvoja, da li su kreaitivni gradovi kapije ka inostranim tržištima, te kako izgraditi lokalne kapacitete u poslovnim vještinama i održati kulturnu prepoznatljivost.

Naredni forum “Mostovi Balkana govore”, u drugoj polovini jula biće održan na Cetinju.

Bonus video: