U Satu za planetu potrošnja energije smanjena za 2,7 odsto

U globalnoj akciji Sat za planetu svijetla su u subotu gašena od 20 sati i 30 minuta do 21 čas i 30 minuta
0 komentar(a)
Sat za planetu u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
Sat za planetu u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.03.2014. 09:31h

U Crnoj Gori je tokom Sata za planetu potrošnja energije smanjena za 2,7 odsto u odnosu na prosječnu, a građani su u tom događaju učestvovali na nivou iz prošle godine, saopšteno je iz nevladine organizacije Green Home.

U globalnoj akciji Sat za planetu svijetla su u subotu gašena od 20 sati i 30 minuta do 21 čas i 30 minuta.

U Green Homeu navode da je tokom Sata za planetu, Elektroprenos Crne Gore zabilježio umanjenu potrošnju električne energije za 2,7 odsto u odnosu na prosječnu potrošnju u istom vremenskom intervalu.

"Ovaj rezultat korespondira sa brojem od oko pet hiljada domaćinstava ili 18 hiljada građana koji su učestvovali u kampanji, ali nije nešto što se u praksi zaista dogodilo s obzirom na to da je nekoliko visokih energetskih potrošača učestvovalo u gašenju rasvjete i time značajno uticalo na umanjenu potrošnju", kaže se u saopštenju Green Homea.

Sat mraka za planetu: Zgrade Vlade, CNP-a, toranj EKIP-a sijali punim sjajem >>>

Oni su naveli da se, uzevši u obzir da postoji i dodatni broj gradova, čija energetska očitavanja nijesu ušla u analizu naprimjer Kotor i Petrovac, može reći da je učešće građana Crne Gore u Satu za planetu ostalo na prošlogodišnjem nivou.

"Ovakav rezultat je zadovoljavajući, ali izostanak uvećanog broja učesnika, govori u prilog činjenici da je neophodno intezivnije sprovoditi edukaciju na svim društvenim nivoima i jačati građansku svijest o posljedicama klimatskih promjena i prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa", smatraju u Green Homeu.

Iz te nevladine organizaciji su ocijenili da je centralna akcija kampanje Sat za planetu bila uspješna a što, kako su naveli, pokazuje činjenica da se na glavnom gradskom trgu u subotu okupilo više od 200 građana.

"Rasvjeta je bila ugašena ne samo na gradskom trgu nego i mostu Milenijumu kao jednog od simbola glavnog grada, dok je sa mjesta okupljanja građana poslata jasna poruka - da moramo racionalizovati potrošnju prirodnih resursa i promijeniti loše navike, u cilju očuvanje planete Zemlje", kazali su iz Green Homea.

Prema njihovim riječima, svijetla na gradskim znamenitostima i drugim objektima su bila ugašena u Podgorici, ali i u Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Cetinju, Petrovcu, Nikšiću i Pljevljima.

"Čime su građani još jednom poslali poruku svijetu da je i mala Crna Gora odlučna aktivno učestvovati u spriječavanju i prilagođavanju na posljedice klimatskih promjena", ocjenjuju u Green Homeu.

Oni su naveli da su se gašenja svijetala u svojim poslovnim prostorima akciji pridružili Uniqa osiguranje, Crnogorski telekom, Telenor, MTel Crna Gora i Merkator, Porto Montenegro, pijace Podgorice, hotel Podgorica, kao i Mall of Montenegro.

Iz Green Homea su poručili da je sat za planetu prvi u nizu događaja koji će uslijediti u aprila u kampanji Mjesec za planetu.

"A koji podrazumijevaju organizaciju brojnih edukativnih radionica, akcija čišćenja, sadnje biljaka i drugih aktivnosti kojima se nastoji podići svijest i mobilisati građanstvo da aktivno učestvuje u očuvanju životne sredine", navodi se u saopštenju Green Homea.

Iz te nevladine organizacije su se zahvalili svim državnim i privatnim subjektima koji su učestvovali u kampanji, a posebno šoping-molu Delta City, bioskopu Cineplexx, Javnom servisu Crne Gore, Javnom gradskom prevozu Podgorica i Glavnom gradu.

Green Home se zahvalio i nevladinim organizacijama Naša Akcija, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Alfa Centar, Društvo mladih ekologa Nikšić, Centar za razvoj i resurse Posidonia, Ekološki centar Krajolik, Lokalno omladinsko vijeće i Omladinski kulturni centar koji su pomogli, organizovanje kampanja u pojedinim gradovima u Crnoj Gori.

Bonus video: