Sat mraka za planetu: Zgrade Vlade, CNP-a, toranj EKIP-a sijali punim sjajem

“Svrha kampanje je da se animira svaki pojedinac da učini male korake za očuvanje prirode"
10 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2014. 07:04h

Gašenjem svjetla na mostu Milenijum, u tržnom centru Mall of Montenegro, poslovnicama Telekoma, Telenora i M:tela, Crna Gora se i ove godine pridružila svjetskoj akciji "Sat za planetu". Za razliku od njih, akciji se nisu pridružile Vlada, Skupština i Crnogorsko narodno pozorište.

Tradicionalno, Podgoricu je sa Dajbabske gore obasjavao toranj Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost. Na sat vremena od 20.30 časova mrak je bio i u zgradi Vlade, prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma, a akciju su podržali i "Merkator", "Unika osiguranje" i tržni centar "Delta siti".

“Svrha kampanje je da se animira svaki pojedinac da učini male korake za očuvanje prirode i promijeni svakodnevne navike koje doprinose zagađivanju, prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa i ugrožavanju živog svijeta i zdravlja ljudi”, saopšteno je iz nevladine organizacije “Grin Houm”.

U Satu za planetu potrošnja energije smanjena za 2,7 odsto >>>

Crna Gora je tako bila dio akcije u kojoj je učestvovalo više do 7.500 gradova, čiji je cilj da se pošalje poruka da je vrijeme da se preduzmu konkretne aktivnosti za smanjivanje i sprečavanje štetnih posljedica nastalih usljed klimatskih promjena.

Delta City sinoć, Foto: Luka Zeković

Na Trgu republike u Podgorici je organizovan zabavni program, balonski let, dječje recitacije, performans plesačice sa vatrom i koncert benda “Zoon politikon”. Pored Podgorice, kampanja je organizovana i u drugim gradovima, Herceg Novom, Pljevljima, Nikšiću, Tivtu, Kotoru, Cetinju, Petrovcu i Pljevljima, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama Naša akcija, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Alfa centar, Društvo mladih ekologa Nikšić, Centar za razvoj i resurse Posidonia, Ekološki centar Krajolik, Lokalno omladinsko vijeće i Omladinski kulturni centar. I nikšićke NVO pridružile su se globalnoj kampanji „Sat za planetu“.

Zgrada Vlade sinoć, Foto: Luka Zeković

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je zajedno sa institucijama, osnovnim i srednjim školama, medijima, nevladinim organizacijama, volonterima i građanima organizovalo „svjetleću kolonu“ koja je krećući se od starog dijela hotela ’Onogošt’, Njegoševom ulicom do centra grada i nazad noseći svijeće, solarne lampe, fenjere.

I „Alfa centar“ se zajedno sa nikšićkim kafićima priključio akciji i to na način što su u 20.30 časova u svim lokalima bila ugašena svjetla. Centralna aktivnost je bila u kafiću “Del Boy” gdje je bila organizovana unplugged svirka gitariste Ivana Bojovića.

Galerija

Bonus video: