Kolašinski krivolovci na Fejsbuku: Hvale se lovinom i dijele savjete

Ismijavali su i lovačke organizacije, iako im je među FB prijateljima bilo LD “Kolašin”
5 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2014. 16:13h

Dok iz kolašinskih lovačkih društava i policije tvrde da je krivolov na području te opštine sveden na minimum, a da se rijetki slučajevi tih krivičnih djela procesuiraju, više od pola godine preko jednog Fejsbuk profila grupa ili jedna osoba svakodnevno je promovisala ubijanje divljači, čak i one plemenite.

Na profilu Kolašinski krivolovci od oktobra minule godine objavljivane su fotografije ranjenih ili ubijenih srna, košuta, pa čak i odstrijeljene mladunčadi tih životinja.

Preko tog FB profila nekoliko Kolašinca se hvalilo ulovima, dijelilo savjete drugima, objavljivali su slike oružja sa kojim idu u lov... Kolašinski krivolovci su čak i objavljivali oglase preko kojih su prodavali svježu pastrmku po cijeni od 10 eura za kilogram.

Neki od njih su objavljivali svoje fotografije na kojima se vidi kako pecaju tik pored table na kojoj piše zabranjen ribolov. Nije izostalo i ismijavanje zvaničnih lovačkih organizacija, iako je među FB prijateljima kolašinskih krivolovaca bio i profil Lovačko društvo Kolašin.

Na profilu Kolašinski krivolovci od oktobra minule godine objavljivane su fotografije ranjenih ili ubijenih srna, košuta, pa čak i odstrijeljene mladunčadi tih životinja

Među postavkama na tom profilu je i tekst iz jednih crnogorskih dnevnih novina, gdje je u „ispovijesti“ novinaru jedan od Kolašinaca govorio o svojim „podvizima“ i načinu na koji godinama uspijeva da umakne lovočuvarima.

Na brojna pitanja „Vijesti“ autori ili autor profila Kolašinski krivolovci odgovorili su da je riječ, kako su napisali, o lažnom profilu, kreiranom samo radi tjeranja inata sa nekolicinom sugrađana.

"Ne znam odakle vam da je ovo krivično djelo. Ovo je lažni profil i odmah ćemo ga danas izbrisati. Savjetujem da je najbolje da ne pišete o ovome. Ovaj profil je napravljen iz inata nekim Kolašincima i ništa ovdje nema nezakonito“, napisala je osoba koja nije željela da se predstavi. Dva sata nakon toga profil Kolašinski krivolovci je ukonjen.

U kolašinskoj policiju juče su nezvanično kazali da nijesu upoznati sa postojanjem takvih sadržaja na FB, napominjući da je „nedavno procesuirano par krivičnih prijava iz oblasti krivolova".

U lovačkim društvima i NVO za zaštitu prirode u tom gradu takođe tvrde da im nije poznato ni da FB profil Kolašinski krivlovci postoji niti ko stoji iza njega.

Prema riječima Mikana Medenice iz NVO „Natura“, riječ je o, kako je kazao, skandaloznim sadržajima, kojima se promovišu krivična djela.

"Svakako bi trebalo nadležni organi da se bave tim i otkriju ko su autori, ali i da li su fotografje koje se mogu tamo vidjetu autentične, to jest da li su snimljene na području naše opštine ili prenesene s interneta. Oblast lova i ribolova je kompleksna i treba još mnogo raditi da se stavari urede na pravi način. Prije svega trebalo bi da znamo kojim brojem divljači raspolažemo, da bismo mogli govoriti o njihovoj efikasnoj zaštiti. Nažalost, mi takve informacije još nemamo", kazao je Medenica.

Promovisanje krivolova i postavljanje slika ubijenih životinja na društvenim mrežama je skandalozno, smatra predsjednik Lovačkog društva „Kolašin“ Sreten Peković. I njemu je bila novost da su kolašinski krivolovci aktivni na FB-u.

"Osuđujem takve aktivnosti. Nijesam imao priliku da vidim profil, ali ćemo se pozabaviti time. Takođe, moram da spomenem da sam užasnut i neprijatno iznenađen prostorom koje neke vaše kolege daju krivolovcima u svojim novinama“ rekao je on.

Bonus video: