Da li su djeci povrijeđena prava: Učiteljica vodi prvake jer fali kadra

“Posao učitelja prvaka je i vaspitački. Gledamo da su đaci, posebno prvaci, na prvom mjestu i biramo kadar koji će ih najlakše pratiti”, rekla je direktorica “Vijestima”
821 pregleda 4 komentar(a)
OŠ Vladimir Nazor, Foto: Luka Zeković
OŠ Vladimir Nazor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.08.2018. 15:38h

Direktorica podgoričke Osnovne škole “Vladimir Nazor” Ljiljana Krivokapić rekla je da nema mjesta tvrdnjama roditelja učenika II-3 razreda da je samovoljno učiteljicu Desanku Rabrenović vratila da vodi prvi razred, već da je to učinila zbog nedostatka nastavnog kadra.

“Posao učitelja prvaka je i vaspitački. Gledamo da su đaci, posebno prvaci, na prvom mjestu i biramo kadar koji će ih najlakše pratiti”, rekla je direktorica “Vijestima”.

Kancelarija Ombudsmana pokrenula je postupak provjere da li su djeci II-3 razreda OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici povrijeđena prava zbog odluke direktorice Ljiljane Rabrenović da njihova dosadašnja učiteljica Desanka Rabrenović više ne vodi taj razred, već da ga preuzme druga.

U pritužbi grupe roditelja Ombudsmanu navodi se da je učiteljica Rabrenović vraćena prvacima i da su na taj način njihova djeca diskriminisana.

Roditelji su prethodno, kako su rekli “Vijestima”, pisali peticiju direktorici škole, žalili su se i Ministarstvu prosvjete.

Direktorica navodi da su “povučene” učiteljice iz tri aktiva i da nije u pitanju njena samovolja, već odluka na Nastavničkom vijeću.

Ona je objasnila da škola svake godine ima sve više prvaka, po šest odjeljenja, a da je ove godine to pet.

“Nećemo dozvoliti da nam roditelji kreiraju politiku škole. Nismo se ni o koga ogriješili. Odluku o podjeli odjeljenja, časova i starješinstava donosi Nastavičko vijeće, a svakoj prethodi analiza stručne službe, pedagoga... I u ovom slučaju, odluka je donijeta u korist učenika, ali ne sa namjerom da se uruši autonomija nastavnika”, rekla je ona.

Bonus video: