Mladi zadovoljni stručnim osposobljavanjem, ali vjeruju u veze

Anketa je pokazala da mladi shvataju da je osnovna svrha programa obrazovna komponenta
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 15:50h

Veliki procenat mladih, čak 87 odsto vjeruje da se u Crnoj Gori zaposlenje može naći samo ako postoje porodične i prijateljsko veze, pokazala je anketa Unije slobodnih sindikata i Asocijacije za demokratski prosperitet “Zid”.

Anketa je urađena u okviru Monitringa primjene Zakona o stručnom osposobljavanju visokoškolaca – generacija 2013.

Mirela Rajković iz ADP "Zid"-a, kazala je da je stav mladih koji su bili uključeni u program stručnog ososobljavanja da se bez veze ne može doći do posla.

"Blizu 80 odsto je priznalo da je i samo tražilo vezu kako bi ostalo na pozicijama na kojima su bili", rekla je ona.

Rajković je napomenuo da su mladi uglavnom zadovoljni programom, te da se oko 30 odsto njih, od kojih je većina bila angaživano u državnoj upravi, nadalo da će ostati na tim pozicijama.

Anketa je pokazala da mladi shvataju da je osnovna svrha programa obrazovna komponenta, odnosno da mladi steknu vještine i znanja. Ona je kazala da da prema podacima Zavoda za zapošljavanje konstantno povećava broj nezaposlenih visokoškolaca.

Ivana Mihajlović iz Sekcije mladih USS kazala je da je anketirano 904 lica, odnosno 22 odsto od ukupnog broja mladih uključenih u program.

U okviru monitorniga praćena je i usaglašenost zakonske regulative, pa je uočeno da su mnogi pravilnici u koaliziji sa Zakonom o stručnom osposoblavanju.

"Takođe, i sam zakon je kontradiktoran je konstatuje da korisnici nijesu u radnom odnosu, a da se opet na njih primjenjuju opšti propisi iz rada", ukazala je Mihajlović.

Ona je rekla da im je Inspekcija rada saopštila da nijesu imali primjedbi od korisnika. Ukazala je da su se korisnici iz Budve i Herceg Novog žalili inspektorima, ali da su se oni proglasili nenadležnim za ta pitanja, navodeći da kao razlog to što oni nijesu u radnom odnosu.

Galerija

Bonus video: