Crnogorski gradovi organizuju akciju "Sat za planetu"

“Tokom 60 minuta u mraku, Green Home će organizovati prigodan kulturno-umjetnički program na Trgu Republike u Podgorici"
51 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2014. 08:08h

Gašenjem rasvjete na glavnim gradskim znamenitostima, mostu Milenijum i Trgu Republike, u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica, nevladina organizacija Green Home organizovaće akciju Sat za planetu koja će početi u 20.30 časova.

Pored Podgorice, Sat za planetu će se održati u još sedam crnogorskih opština i to u Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Cetinju, Petrovcu, Nikšiću i Pljevljima, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama Naša Akcija, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Alfa Centar, Društvo mladih ekologa Nikšić, Centar za razvoj i resurse Posidonia, Ekološki centar Krajolik, Lokalno omladinsko vijeće i Omladinski kulturni centar.

Gašenjem svjetala u svojim poslovnim prostorima kampanji će se pridružiti i Uniqa osiguranje, Crnogorski Telekom, Telenor, m:tel Crna Gora i Merkator.

"Tokom 60 minuta u mraku, Green Home će organizovati prigodan kulturno-umjetnički program na Trgu Republike u Podgorici, sa početkom u 20:15 časova. Svojim nastupom, događaj će uveličati mladi podgorički bend Zoon Politikon. Kao jedna od glavnih atrakcija biće umjetnički performans sa vatrom, ali i let balona koji će nositi poruku akcije Sat za planetu, a za čije će se uzlijetanje pobrinuti članovi balonarskog kluba Budućnost", ističe se u saopštenju.

Ranije je najavljeno da će i najmlađi imati svoj program kroz recitacije dječijih pjesama na temu Sata za planetu, koje će izvesti djeca iz Osnovne škole "Pavle Rovinski", dok će zvanični program, nakon dobrodošlice iz Green Home i Ministarstva održivog razvoja i turizma, otvoriti Marko Vukčević, muzičar i ambasador ovogodišnjeg Sata za planetu u Crnoj Gori.

"Jedan od načina da građani daju svoj mali doprinos je da svoje automobile ostave kod kuće i da na događaj na Trgu Republike dođu javnim gradskim prevozom, koji je obezbijedio besplatan prevoz na svim svojim linijama u gradskom jezgru Podgorice u toku trajanja Sata za planetu od 20:30 do 21:30 časova", ističu u Green home.

Nikšićki Sat za planetu

I nikšićke NVO pridružile su se globalnoj kampanji "Sat za planetu" koju je, od 2007.godine, od kada je prvi put organizovana, podržalo dvije milijarde ljudi iz 154 zemlje i preko 7.000 gradova.

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) će ovaj dan obilježiti zajedno sa institucijama, osnovnim i srednjim školama, medijima, nevladinim organizacijama, volonterima i građanima.

Okupljanje učesnika će početi od 20 časova ispred starog dijela hotela ’Onogošt’.

"Kampanjom je planirana i šetnja Njegoševom ulicom prema centru i nazad sa adekvatnom zamjenom za rasvjetu“, saopštili su iz DMEN-a i pozvali građane da se priključe "svjetlećoj koloni" kao i da na sat ugase svijetla.

I "Alfa centar" će se, zajedno sa nikšićkim kafićima priključiti akciji i to na način što će u 20,30 časova u svim lokalima biti ugašena svijetla.

"Centralnu aktivnost ćemo obilježiti u kafiću ‘Del Boy’ gdje će osim nekorišćenja električne energije biti upriličena unplugged svirka gitariste Ivana Bojovića”, saopštili su iz “Alfa centra”.

Ovogodišnji slogan “Sata za planetu”, koji se u Crnoj Gori obilježava po peti put, je „Budi superheroj za planetu – iskoristi svoju snagu“.

I Telenor gasi svjetla

Kompanija Telenor će ugasiti svjetla u upravnoj zgradi u Podgorici, kao i u svih 13 poslovnica širom Crne Gore. Portparol kompanije Adrijana Husić kazala je da je kompanija Telenor posvećena zaštiti životne sredine tokom cijele godine, a da se posebno rado pridružuje ovoj akciji koja ima globalnu dimenziju.

"Kompanija Telenor na ovaj način šalje poruku zaposlenima i svim korisnicima da bar na sat ugase svijetla u svojim domovima, u cilju smanjenja negativnih uticajana okolinu i podsticanja efikasnijeg korišćenja resursa. Samo 60 minuta bez upaljenih svjetala podsjetiće nas da možemo funkcionisati i sa manjom potrošnjom, ali i upozoriti na to kako bi svijet izgledao ukoliko se ne budemo odgovornije odnosili prema izvorima energije“, saopštila je ona.

U svijetu poznata kao "Earth Hour“, akcija koju Svjetski fond za zaštitu prirode organizuje osmu godinu, nastala je kao inicijativa građana Sidneja 2007. godine. Akcija je prerasla u veliki globalni pokret, u kojem je prošle godine učestvovalo više od 7.000 gradova iz 154 zemalja.

U Crnoj Gori ovu akciju organizuje NVO Green Home.

Galerija

Bonus video: