Plan NTO: Luksuzni odmor u neobičnom šatoru

Koncept luksuznih višesobnih šatora, komforno opremljenih, koji se demontiraju krajem ljetnje sezone je doživio uspjeh u Kanadi i Keniji. Tamo noćenje košta do 1000 dolara
10 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 17:20h

Iz Nacionalne turističke orgnizacije (NTO) najavljuju da bi Crna Gora uskoro ljubiteljima prirode mogla ponuditi i glamurozni kamping - kampovanje u luksuznim, komfornim šatorima.

"Razrađen je koncept Wild Beauty Rizorta, ekskluzivnih naselja, uklopljenih u prirodu, luksuzne ponude, koji svoje poslovanje baziraju na aktivnostima u prirodi. Koncept luksuznih višesobnih šatora, komforno opremljenih, koji se demontiraju krajem ljetnje sezone je doživio uspjeh u Kanadi i Keniji i smatramo da kod nas može da zaživi”, kažu u NTO, na čijem čelu je Saša Radović.

"Cilj nam je da pored ciljnih dolazaka zbog odmora u planini, i turisti sa primorja putem jednodnevnih izleta posjete naše planine tokom svog boravka u Crnoj Gori"

Podaci koje ta organizacije dobija od turističkih agencija pokazuju da je u porastu interesovanje turista za crnogorske planine i kanjone, naročito kada su u pitanju pješačenje, biciklizam, rafting i kanjoning. Pored toga, speleološka ponuda naše države privlači sve veću pažnju, a po svojoj atraktivnosti se posebno izdvajaju Đalovića pećina i Lipska pećina.

One će, rečeno je "Vijestima" iz NTO, uskoro biti stavljene u turističku funkciju. u NTO napominju da je pažnju značajnog broja ljubitelja prirode privukao i “free climbing” i “zip line” na Đurđevića Tari.

“Istovremeno, Crna Gora postaje sve više prepoznata na međunarodnom tržištu po ponudi za aktivan odmor, ka čemu NTO posebno usmjerava svoje promotivne aktivnosti”, rečeno je "Vijestima" iz te organizacije.

Turizam zasnovan na prirodi u svjetskoj turističkoj industriji bilježi rastom od 10 do 15 odsto na godišnjem nivou

Iz NTO poručuju da je prilikom valorizovanja određenih segmenta outdoor ponude potrebna i doza obazrivosti, kako ne bi došlo do devastacije prostora:

"Iz godine u godinu u opštinama na sjeveru raste broj turističkih agencija, planinarskih, biciklističkih, ribolovačkih i drugih sličnih društava, a u pružanju usluga turistima sve više učestvuju i privatna domaćinstva koja uglavnom pripremaju hranu ili pružaju usluge smještaja”.

Ističući da hodanje na krpljama tokom zimske sezone sve popularnije, iz NTO ukazuju da je projekat “Pješačenje i biciklizam” nosilac nagrade 'Eko trofej' koju dodeljuje Njemačko turističko udruženje.

Turizam zasnovan na prirodi u svjetskoj turističkoj industriji bilježi rastom od 10 do 15 odsto na godišnjem nivou.

Za biciklisteimamo 2.500 km staza

U NTO kažu da su do sada aktivnosti bile usmjerene i na stvaranju planinarske infrastrukture.

"U tom pravcu indentifikovano je pet vrhunskih staza za planinski biciklizam i dvije vrhunske staze za planinarenje. Sve staze su markirane i postavljena je unificirana signalizacija u skladu sa Pravilnikom o obliku, dimenzijama i sadržaju turističke signalizacije planinskih staza. Ukupna dužina staza za planinarenje i planinski biciklizam je oko 2500 km, uključujući i puteve koji predstavljaju konekcije sa određenim dionicama", istakli su iz NTO.

Među najznačajnijim aktivnostima realizovanim u okviru projekta „Planinarenje i biciklizam“ oni ističu renoviranje planinarskog doma za Vratlom na Orjenu, kao i u saradnji sa GIZ-om postavljanje dva odmorišta na Žabljaku i Plavu i u kampu za mobilne kuće u NP “Biogradska gora”.

Bonus video: